Winge Golf & Country Club, Sint-Joris-Winge

Winge Golf & Country Club, Sint-Joris-Winge, Robbrecht en Daem architecten, (c) Filip Dujardin
Winge Golf & Country Club, Sint-Joris-Winge, Robbrecht en Daem architecten, (c) Filip Dujardin
Winge Golf & Country Club, Sint-Joris-Winge, Robbrecht en Daem architecten, (c) Filip Dujardin
Winge Golf & Country Club, Sint-Joris-Winge, Robbrecht en Daem architecten, (c) Filip Dujardin

De Winge Golf & Country Club A in Sint-Joris-Winge ligt in een schilderachtige omgeving, een ideaal landschap met glooiende heuvels, groene weiden en landwegen. In vergelijking met veel andere gebieden in Vlaanderen heeft de streek van Brabant ten oosten van Brussel een zekere landelijke charme bewaard en is hij ontsnapt aan de overal om zich heen grijpende bouwwoede. Een ideaal kader voor het programma van een golfclub. Het parcours profiteert van de vergezichten over het golvende landschap van grasvelden en boomgroepen, die allemaal — typisch voor hedendaagse golfterreinen — perfect onderhouden zijn, waardoor het landschap iets artificieels krijgt. Het architecturale ontwerp is uiterst precies in deze context ingepast. Het clubhuis maakt vernuftig gebruik van de kleine niveauverschillen en vertoont de discrete charme die dit programma vereist. Het gebouw, bijna onzichtbaar vanaf de straat, is toegankelijk via de gebruikelijke parking.

Pas bij het betreden van het clubhuis kijk je uit over het weidse golfterrein, al kan je bij de ingang van het paviljoen al een glimp van het groen opvangen. Er is de ervaring van lichtheid, die een sfeer van uiterste elegantie opwekt, maar ook van de onmiskenbare formaliteit van een omgeving waarin de aardse aspecten van de sport — per slot van rekening maakt het blootgesteld zijn aan de elementen en de grond, hoe verzorgd die ook is, nog altijd deel uit van het golfspelen — afwezig zijn. Deze formaliteit wordt echter verzacht door de vloeiende geometrie van de plattegrond en de wisselende perspectieven die ontstaan door flauwe hoeken die de eigenschappen van het terrein uitbuiten en accentueren en waardoor de villa’s aan weerszijden van het paviljoen aan het zicht worden onttrokken.

Deze tekst is gebaseerd op een artikel van Christoph Grafe, dat werd gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°12. Architectuur op maat.

Architectenbureau: 

Robbrecht en Daem architecten

Ontwerpers: 

Robbrecht en Daem architecten, Paul Robbrecht, Hilde Daem, Johannes Robbrecht, Kim Poorters, Luc Beckstedde, Asli Cicek, Bert Haerynck
project manager: 3D Real Estate NV

Opdrachtgever: 

Winge Golf NV

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Leuvensesteenweg

Nummer: 

254

Gemeente: 

Sint-Joris-Winge

Land: 

België

Datum oplevering: 

2015

Oppervlakte: 

2 475 m²

Volume: 

6 150 m³

Totale bouwkost: 

3 750 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 420 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

stabiliteit, UTIL, Brussel
technieken, HPe, Oudenaarde
Omgeving, Robbrecht en Daem architecten, Gent

Hoofdaannemers: 

Thys Bouwprojecten, Westerlo

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners