Woning DC II, Tielrode

Woning DC II - Vincent Van Duysen Architects - (c) Koen Van Damme
Woning DC II - Vincent Van Duysen Architects - (c) Koen Van Damme
Woning DC II - Vincent Van Duysen Architects - (c) Juan Rodriguez
Woning DC II - Vincent Van Duysen Architects - (c) Vincent Van Duysen Architects

Het project voor een zonevreemde woning DC te Tielrode is een tweede opdracht voor de opdrachtgever van de woning DC te Waasmunster welke Vincent Van Duysen ontwierp in 1998. Van een pure residentiële wijk verhuist de opdrachtgever naar een landelijke omgeving. Naast de hoofdwoning behelst de opdracht ook het renoveren van de oude boerderijschuren.

Het concept van Vincent Van Duysen om terug te keren naar de eenvoudige landelijke bouwvorm (een langgerekt volume loodrecht op de straat met een 45° zadeldak) verwijst naar de traditie van boerderijwoningen in de streek. Het benadrukt door zijn nieuwe inplanting het “erf” gelegen tussen de schuren en de woning. De woning ligt als het ware tussen het erf en de weilanden en geniet daardoor enerzijds van de kleinschaligheid van de omsloten koer (met middagzon) als de zichten op de weilanden.

De verwijzing naar traditie in basisvolume wordt aangevuld door een hedendaags uitwerking. Door de doorgedreven aanpak van vormgeving en materiaalgebruik versterkt Vincent Van Duysen Architects het hedendaagse karakter van de woning. De vormgeving wordt door de consequente toepassing van het gevelmateriaal ontdaan van enige ornamentiek: de typische goten en nokken zijn bijna abstract onzichtbaar, de overkragende dakranden werden bewust niet uitgevoerd, de dorpels worden niet in hardsteen uitgevoerd en de houten gevel - welke verwijst naar de oude houten schuren - wordt doorgetrokken tot op het dak.

De 2 oude schuren worden na overleg met bouwheer en aannemer niet gerenoveerd en een vernieuwbouw van beide schuurvolumes - in eenzelfde basisvormgeving als de woning - versterken het karakter van het totaalproject. 

De uitwerking van de woning  hield rekening met de principes van een passieve woning, het duurzame karakter werd gerealiseerd in samenspraak met Denc, een architect gespecialiseerd in duurzaam bouwen.

De buitenaanleg volgens ontwerp van Landschapsarchitect Paul Deroose beperkt zich bewust tot het planten van enkele solitaire bomen , het herstellen en vervolledigen van de hulsthaag rondom het terrein en het gebruiken van een geborstelde betonnen verharding, typisch voor een functioneel boerenerf . De betonnen vloeren worden binnen in de woning in een geschuurde variant toegepast en geven de aanzet voor een sobere inrichting dit aansluit bij de sfeer van het architecturale project. 

Dit gebouw is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen editie 2014. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door het architectuurbureau. 

Architectenbureau: 

Vincent Van Duysen Architects

Ontwerpers: 

Vincent Van Duysen Architects

Taal: 

Nederlands, Engels

Gemeente: 

Tielrode

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

330 m²

Volume: 

994 m³

Studiebureaus: 

Denc (Duurzaam bouwen)

Hoofdaannemers: 

De Noordboom cvba

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Project partners

Cultural partners

hier niet aan komen aub