Woning en kantoor Bailleul

Bailleul, Gent © Marie-José Van Hee architecten
Bailleul, Gent © Marie-José Van Hee architecten
Bailleul, Gent © Marie-José Van Hee architecten
Bailleul, Gent © Marie-José Van Hee architecten
Bailleul, Gent © Marie-José Van Hee architecten

De woning en ontwerpbureau Bailleul zijn gesitueerd op wandelafstand van het Sint-Pietersstation in Gent. Het uitgangspunt van dit project is de wens om te werken in het groen. Op het perceel is een modulaire staalstructuur opgericht die verwijst naar een pergola. Door het maken van insnijdingen in die pergola ontstaan buitenruimtes. De creatie van deze buitenruimtes deelt het kantoor op in zones. Het werken tussen het groen van de buitenruimtes biedt een grote luxe in de context van de stad.

Het woongedeelte is langs de straatzijde gesitueerd en is massiever van karakter. Het beton en de buitenbepleistering van de woning absorbeert de drukte, terwijl een hoge doorgang het kantoor en bijgevolg ook het binnengebied met de straatzijde verbindt. Een traject langsheen verschillende trappen leidt, via de privé-ruimtes met slaapkamers en sanitair, naar een hoge leefruimte vanwaar er zicht is op een drietal kerktorens. De zitruimte kijkt uit over de lager gelegen eetruimte en geeft via twee grote schuiframen uit op een overdekte buitenruimte en een noordelijk en zuidelijk terras. Door het groendak en de groene tussenruimtes van het kantoor krijgt de woning ook het nodige zichtgroen. Een perforatie doorheen de natuursteensokkel van de woning leidt naar het kantoorgedeelte. Door de opeenvolging van de overdekte buitenruimtes gevolgd door een grote lichtkoepel in het kantoor vervaagt de grens tussen binnen en buiten.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurkritiektekst van Kathleen Van de Vel (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Dit project werd tentoongesteld op de Dag van de Architectuur 2011.

Meer info:
- Meer info over architectuur in Gent uit het Dag van de Architectuurtijdschrift 2011.
'Na decennialang investeren in de historische stadskern, werpt Gent zijn tentakels uit naar de rand van de stad. Vandaag waait een frisse architecturale wind door ‘vergeten’ stadsdelen als de Oude Dokken, project ‘Gent Sint-Pieters - Fabiolalaan’ en ‘The Loop’ in Sint-Denijs-Westrem. Volgens Jo Lefebure, architect en hoofd van de Cel Architectuur van de Dienst Monumentenzorg en Architectuur van de Stad Gent, is dit het resultaat van een continue herwaarderingspolitiek die sinds de jaren 1970 nooit is gestopt. Samen met Lefebure kijkt de Dag van de Architectuur naar een stad in volle ontwikkeling.'
- Marie-José Van Hee Architecten.

Architectenbureau: 

Marie-José Van Hee architecten

Ontwerpers: 

Marie-José van Hee
Jan Baes

Opdrachtgever: 

Paul Bailleul

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Burggravenlaan

Nummer: 

321-322

Postcode: 

9 000

Gemeente: 

Gent

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2003

Datum oplevering: 

2010

Oppervlakte: 

1 009 m²

Volume: 

2 569 m³

Studiebureaus: 

BAS, Norbert Provoost, Cenergie

Hoofdaannemers: 

NV F. Van de Cappelle & Zoon
Vekeman NV

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub