Woning H te W

WONING H te W © Stéphane Beel Architecten
WONING H te W © Stéphane Beel Architecten
WONING H te W © Stéphane Beel Architecten
WONING H te W © Stéphane Beel Architecten
WONING H te W © Stéphane Beel Architecten

Woning H. te W. is een project van Stéphane Beel Architecten, met als hoofdaannemer Oikos en twee studiebureaus Mouton en Boydens.

Woning H. te W. is gelegen in een typisch Vlaams landschap, met velden en lage struiken in combinatie met groepen hoge bomen. Hier en daar zijn boerderijen zichtbaar. Ontwerpers Stéphane Beel en David Dhooge hebben zich voor dit nieuwbouwproject ook laten inspireren door deze typologie. De woning is gebouwd tegen de rug van een heuvel en bestaat uit een langgerekte vorm met daarop twee aparte volumes. Van ver lijkt de villa enkel te bestaan uit deze twee volumes. Eenmaal dichterbij wordt echter duidelijk dat dit niet zo is. Op het gelijkvloers gaat de leefruimte over in de keuken, met daartussen een blok met sanitaire voorzieningen en een trap. Verder zijn er de slaapkamers met bijhorende badkamer. Al deze ruimtes hebben, op één raampartij na, maar aan één zijde daglicht en bieden een royaal uitzicht op het landschap. De twee volumes bovenaan worden gebruikt als extra ruimte bij respectievelijk de garage en de keuken.

Als materiaal is gekozen voor een lange, lichtgrijze baksteen die zowel de muren als de schuine daken bedekt. Dit versterkt de vorm en geeft de woning een eenduidig karakter. Zo ontstaat een dialoog tussen het gebouw en zijn omgeving.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurkritiektekst van Rob Thomaere (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

Stéphane Beel Architects

Ontwerpers: 

Stéphane Beel
David Dhooge

Taal: 

Nederlands

Datum ontwerp: 

2005

Datum oplevering: 

2011

Studiebureaus: 

Studiebureau Mouton
Studiebureau Boydens

Hoofdaannemers: 

Oikos

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners