Woning Landskouter, Oosterzele

Woning Landsklouter, Oosterzele, NU architectuuratelier, (c) Stijn Bollaert

In hun ontwerp voor een woning in Landskouter wordt door NU architectuuratelier de typologie van de hoeve aangepakt. De ‘zonevreemde’ woning moest voor driekwart worden ingepast in de contouren van een gesloopte fermette. De architecten vervormen de klassieke fermette om de oriëntatie van het huis te optimaliseren. Het huis kreeg vijf gevels, waarvan de twee belangrijkste op het zuiden en het westen zijn gericht en op de mooiste uitzichten. Ze zijn volledig beglaasd, terwijl de drie andere gevels grotendeels gesloten blijven. Ten opzichte van de oorspronkelijke typologie wisselden de gevels van statuut: de puntgevels werden hoofdgevels, en andersom. Het geprononceerde dak houdt met precisie de vijf gevels samen, en de geometrie van de woning wordt vervormd om een eigenzinnige ruimtelijkheid te creëren: een vijfhoekig grondplan over twee bouwlagen en een gedecentraliseerde nok die de ruimtes op de tweede verdieping vorm
geeft en plaats maakt voor een zolderkamer. Een rationeel opgebouwd grondplan wordt gekoppeld aan een bijzondere volumetrie om een weidse en vloeiende ruimtelijke beleving te creëren. Uit de ontwerpaanpak van de architecten spreekt een verlangen naar een natuurlijk en vanzelfsprekend materiaalgebruik en een authentieke ambachtelijkheid. Datzelfde verlangen lijkt ook de leidraad bij de transformatie van de hoeve tot een primitieve hut.

Deze tekst is gebaseerd op een artikel van Els Vervloesem, dat werd gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°12. Architectuur op maat.

Architectenbureau: 

NU architectuuratelier

Ontwerpers: 

NU architectuuratelier

Opdrachtgever: 

Wouter Vervecken & Isabel de Waele

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Stuivenberg

Nummer: 

35

Gemeente: 

Oosterzele

Land: 

België

Datum oplevering: 

2015

Oppervlakte: 

230 m²

Volume: 

935 m³

Totale bouwkost: 

265 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 152 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Engitop - Ingenieur

Hoofdaannemers: 

kalk-hennep en strobalenbouw, Het stroburo cvba, Baaigem
houten gevelbekleding, Diony Hoogenboom, Zwalm
grondwerken, Dieter Decock, De Pinte
dekvloer, Gebroeders Maes, Beveren
parket, Wilton, Ruddervoorde
keuken, SuperChic, Deerlijk
trappen, Alfons Coppens, Lochristi

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners