Woning Verzoeningstraat, Borgerhout

Op een driehoekig hoekperceel van amper 78 m², dat reeds gedurende 15 jaar onbebouwd was, werd een eengezinswoning opgetrokken door Poot-Roegiers Architecten. Een eenvoudige structuur bepaalt het plan: twee evenwijdigen aan de scheimuren maken de kamers. De overgebleven spie op de hoek is telkens extra: een ruime entree, een overmaatse nachthal, een overgang tussen de leefruimtes. De resterende fundering wordt hergebruikt. Het grote geveloppervlak en de dakterrassen trachten het gebrek aan tuin deels te compenseren: wanneer de guillotineramen open staan, ontstaat op de hoek een soort inpandig terras. De klassieke stapeling wordt omgedraaid zodat de leefruimtes in relatie staan tot de dakterrassen en maximaal kunnen genieten van de zuid-west oriëntatie. De gevel is een interpretatie van de voormalige fabrieksgebouwen aan de overzijde van de straat en een duidelijke vertaling van de structuur. Het project duidt de schaarste en de kostbaarheid van de stedelijke bebouwbare ruimte.
 

Dit project werd ons bezorgd door de architecten in functie van de oproep voor het Architectuurboek Vlaanderen N° 11. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door de architecten.

Architectenbureau: 

Poot architectuur

Ontwerpers: 

Poot-Roegiers architecten: Sarah Poot, Luc Roegiers

Opdrachtgever: 

Sarah Poot - Wouter Aerts

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Verzoeningstraat

Nummer: 

50

Gemeente: 

2140

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

243 m²

Volume: 

646 m³

Totale bouwkost: 

1 952 220 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

803 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

EPB: Dominique De Schepper
VC: S-Safety

Hoofdaannemers: 

Bouwwerken Luc Wens
Metaalwerken Deknock & Aerts

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub