Woning voor AG Vespa, Antwerpen

Woning voor AG Vespa, Antwerpen © De Gouden Lineaal Architecten bvba
Woning voor AG Vespa, Antwerpen © De Gouden Lineaal Architecten bvba
Woning voor AG Vespa, Antwerpen © De Gouden Lineaal Architecten bvba
Woning voor AG Vespa, Antwerpen © De Gouden Lineaal Architecten bvba
Woning voor AG Vespa, Antwerpen © De Gouden Lineaal Architecten bvba

De beperkt toegestane bouwdiepte en de ingesloten situatie aan de achterzijde noodzaakten een gestapeld programma: de woonruimtes werden verdeeld over een dubbelhoge belétageverdieping, waarmee een maximum aan natuurlijk licht via de zuidelijke achterzijde de woning wordt binnengebracht. Het zitgedeelte verheft zich boven de hoge muren van de binnenkoer en compenseert het ingesloten karakter van de woning met een weids uitzicht over het binnengebied van het bouwblok. In de halfondergrondse kelder is een vanop de straat een vlot toegankelijke fietsenberging voorzien, die nu door de huidige bewoners als studio wordt gebruikt.

Omwille van budgettaire redenen is de woning in zijn geheel geconstrueerd in houten balklagen die via stalen liggers op de bestaande gemene muren afdragen. Waar deze in het zicht gelaten zijn, dragen ze samen met andere afwerkingen in hout (trappen, deuren, raamkaders,…) bij aan de sfeer van de woning.

De voorgevel presenteert zich als een mozaïek van gebakken gevelstenen en wil tegelijk robuustheid en speelsheid uitstralen, hiermee respectievelijk tegemoetkomend aan de vraag naar een gevel ‘die tegen een stootje kan’ (hetgeen in de Lange Beeldekensstraat wel nodig is) en een gevel die ‘wervend’ is (en zo het katalyserend effect dat AG Vespa met de woningen van het Grond- en Pandenbeleid voor ogen heeft kan bewerkstelligen).

De Gouden Liniaal Architecten

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten.

Architectenbureau: 

De Gouden Liniaal Architecten

Ontwerpers: 

Bart Coenegrachts
Raf Snoekx
Jan Thys
Frank Vanden Ecker

Opdrachtgever: 

AG Vespa

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Lange Beeldekensstraat

Nummer: 

38

Postcode: 

2 060

Gemeente: 

Antwerpen

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2007

Datum oplevering: 

2009

Oppervlakte: 

226 m²

Volume: 

700 m³

Totale bouwkost: 

211 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

933 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

I.S.B. Engineering, Hasselt

Hoofdaannemers: 

Groep Goris, Arendonk

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners