Woning Zuidzande

Project van Marie-José Van Hee architecten uit Architectuurboek 2012
Project van Marie-José Van Hee architecten uit Architectuurboek 2012
Project van Marie-José Van Hee architecten uit Architectuurboek 2012
Project van Marie-José Van Hee architecten uit Architectuurboek 2012

De woning du Fossé te Zuidzande is een realisatie van het Belgische architectenbureau Marie-José Van Hee Architecten, met medewerking van Sam De Vocht en Mattias Deboutte.

De site was oorspronkelijk een boerenerf met boomgaard. De bouwvallige boerderijwoning aan de straat bood niet voldoende privacy en werd afgebroken, maar de kelder bleef behouden en doet dienst als verdiept en beschut terras. De woning kwam op een beschutte plek achter op het terrein te liggen zodat het uitzicht vanuit de woning naar de tuin toe maximaal is en de zon ten volle kan binnentreden. Ze refereert naar een pigeonier. De nieuwe woning mocht het volume van de oude boerderij (850 m³) niet overschrijden. De Y-vorm in plattegrond dient om relaties te leggen naar alle hoeken van het terrein.

De toegang ligt tussen twee armen van het gebouw en een overdekte inkom geeft beschutting tegen sterke noordzeewinden; de inkomhal maakt deel uit van de circulatie in de noordwest hoek van de woning. Wanneer men de trappen  naar boven neemt, bieden ‘schietgaten’ uitzichten over de omgeving. De trap wikkelt zich rond de platformlift die de bouwheer de mogelijkheid moet geven tot op late leeftijd van zijn woning te kunnen genieten.

De gelijkvloerse verdieping met volledige beglaasde wand op het zuiden ligt 80 cm boven het maaiveld zodat men op de kruinen van de hoogstam appelboomgaard kijkt. Wanneer men deze schuiframen openzet, ontstaat er een overdekt terras. In de sculpturale haard met twee luiken ontmoeten de verschillende richtingen van de plattegrond elkaar. Eetruimte en keuken zijn gegroepeerd in de andere vleugel en worden van elkaar gescheiden door een droge bergruimte.

Op de eerste verdieping kijkt de slaapkamer uit over de tuin en dak met keien. Een douchekamer in de erker boven de inkom laat toe in de buitenlucht te douchen. Op de tweede verdieping liggen badkamer en kinderslaapkamer met uitzicht op de omgeving. Van hieruit vertrekt een steektrap naar het dakterras in twee niveaus.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurkritiektekst van Sofie Feber (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool Antwerpen).

Architectenbureau: 

Marie-José Van Hee architecten

Ontwerpers: 

Marie-José Van Hee
Sam De Vocht
Mattias Deboutte

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Molenweg

Nummer: 

24

Postcode: 

4 505

Gemeente: 

Zuidzande

Land: 

Nederland

Datum ontwerp: 

2006

Datum oplevering: 

2011

Oppervlakte: 

230 m²

Volume: 

850 m³

Studiebureaus: 

stabiliteit: BAS Dirk Jaspaert
technieken HPE Henk Pijpaert

Hoofdaannemers: 

ruwbouw Fiebra Maes
buitenschrijnwerken Detrac

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub