Woon- en zorgcentrum Denderrust, Herdersem

Denderrust, Herdersem - Cuypers & Q architecten - (c) Cuypers & Q
Denderrust, Herdersem - Cuypers & Q architecten - (c) Cuypers & Q
Denderrust, Herdersem - Cuypers & Q architecten - (c) Cuypers & Q

Het 19de eeuwse kloostercomplex van Herdersem, met haar karakteristiek beeld in het dorp werd door cuypers & Q architecten herbestemd en uitgebreid voor een hedendaagse vorm van ouderenzorg: serviceflats, RVT-kamers, dagopvang en een multiculturele ruimte.

Door ook een kinderdagverblijf te voorzien, waarbij jong en oud elkaar kunnen ontmoeten, wordt het een intergenerationeel project. De ontmoetingsruimte (bovendeel van de voormalige kapel) dient voor de bewoners van de serviceflats als gezamenlijke ruimte voor middagmaal, animatie en recreatie.

Denderrust wil een referentie zijn voor ouderenzorg in al zijn facetten, van volledige zelfredzaamheid tot palliatieve zorg. In dat kader ontbrak het aanbod van seniorflats. Naar analogie met de woonwijk was het de bedoeling van Cuypers & Q architecten een kader te scheppen waarin een bedrijvig buurtleven mogelijk werd door middel van een open circulatie doorheen het gebouw, met veel aandacht voor de privacy van de bewoners en de gevoeligheden van de plek. De aaneenschakeling van straten, pleintjes en informele ontmoetingsplekken, in en buiten het gebouw, scheppen zo een kader voor het sociale buurtleven van deze nieuwe woonwijk. De heldere structuur van de gebouwen, de leesbaarheid en de routing doorheen het complex waren belangrijke uitgangspunten in het ontwerpproces. Dankzij die helderheid en het sobere palet van materialen krijgt de inbreng van de bewoners een pertinente rol. Het is de beleving die het complex maakt tot een thuis voor alle gebruikers. Het hergebruik van de bestaande structuren pleit voor de duurzame ontwikkeling van de dorpskern.

Dit project werd ons bezorgd door de architecten in functie van de oproep voor het Architectuurboek Vlaanderen N° 11. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door de architecten.


Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013.
 

Architectenbureau: 

cuypers & Q architecten

Ontwerpers: 

Cuypers & Q architecten bvba - zaakvoerder architect Gert Cuypers - zaakvoerder interieurarchitect Ilze Quaeyhaegens - projectarchitect Pieter Decorte - interieurarchitect Elke Thirion

Opdrachtgever: 

Denderrust Dienstengroep vzw / WZC Denderrust vzw

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Alfons De Cockstraat

Nummer: 

12 en 12A

Gemeente: 

Herdersem

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

4 500 m²

Volume: 

13 387 m³

Totale bouwkost: 

5 647 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 255 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Ingenieur Stabiliteit - Util cvba
Ingenieur technieken + EPB verslaggever - Gebotec bvba

Hoofdaannemers: 

Algemeen aannemer - Vooruitzicht nv

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners