Woon- en zorgcentrum Kapittelhof, Lommel

WZC Lommel - 360 architecten - (c) 360 architecten
WZC Lommel - 360 architecten - (c) Stany Dederen
WZC Lommel - 360 architecten - (c) Stany Dederen
WZC Lommel - 360 architecten - (c) Stany Dederen

Het Woon- en zorgcentrum Kapittelhof in Lommel door 360 architecten vormt de sluitsteen van de verdichting van een ruim binnengebied, pal in het centrum van de stad Lommel.

Naast de hedendaagse barok van het Huis van de Stad, lieten ze een rustig woongebouw verschijnen bestaande uit een rusthuis, 20 serviceflats en een dienstencentrum, dat ondanks de schaal, letterlijk normaal aansluit op de woonbuurt. Centraal thema is de tuin – geen park, geen landschap, maar groene woonruimte – die vanzelfsprekend de kern uitmaakt van dit soort binnengebied. Het groen is erg belangrijk en past in het kader van de Stad Lommel die streeft naar pure energie. Het dak is uitgewerkt als groendak, dat zorgt voor de zuivering van het opgevangen regenwater en tegelijkertijd voor extra isolatie. Energie wordt ten dele opgewekt door zonnepanelen.

In het centrum bevindt zich het open dienstencentrum, onder een grote luifel geborgen en geschikt rondom een ruime patio. Nevenliggend aan de ene zijde het woonzorggebouw, ontwikkeld als een ommegang rondom de binnentuin, en aan de andere zijde de residentie met zorgflats en een ommuurde tuin. Stedelijke diepte is een kernbegrip: de tuinen dienen de bewoners, maar worden ook door de passant ervaren. Bas Smets ontwierp de vier tuinen als een continu maar rijk geschakeerd landschap.

Dit project werd ons bezorgd door de architecten in functie van de oproep voor het Architectuurboek Vlaanderen N° 11. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door de architecten.
 

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013.


 

Architectenbureau: 

360 architecten

Ontwerpers: 

360 Architecten bvba

Opdrachtgever: 

OCMW Lommel

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Kapittelhof

Nummer: 

1

Gemeente: 

Lommel

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

9 575 m²

Volume: 

29 200 m³

Totale bouwkost: 

15 000 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 565 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

technische ondersteuning architectuur - Bureau Bouwtechniek - Antwerpen
technieken - studiebureau Boydens - Groot-Bijgaarden
buitenaanleg - Bureau Bas Smets - Brussel
stabiliteit - Ney & Partners - Brussel
akoestiek - Daidalos Peutz - Leuven

Hoofdaannemers: 

Van Laere NV - Burcht

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners