Woon-werkensemble 'Stad en Sanba', Antwerpen

Stad en Sanba - hub - (c) Ilse Liekens
Stad en Sanba - hub - (c) Ilse Liekens
Stad en Sanba - hub - (c) Ilse Liekens

‘Stad en Sanba’ betreft de renovatie van een historisch pakhuis en de nieuwbouw van een elegant woongebouw in de Scheldebocht te Antwerpen. Het is een woon-werkensemble met kantoren en appartementen, gericht op verstrengeling van beide programma’s rond een gedeeld binnenpleintje, en verhoging van de leefkwaliteit in het bouwblok.

Pakhuis Sanba bestaat uit twee gebouwen aan de Rijnkaai en de Braziliëstraat. De diepe vloeren met stoere betonstructuur zijn gespiegeld rondom authentieke trappen en een passerelle. Deze centrale circulatie verleent dynamiek aan de beleving van het gebouw. De oorspronkelijke identiteit is behouden. Aan de rivierzijde is een dakvilla toegevoegd. Diens sculptuur contrasteert, mede door de koperen gevelbekleding, met het pakhuis en vormt er de bekroning van.

Woongebouw Stad is tevens gelegen aan de rivierzijde. Op iedere bouwlaag zit één royale woning die zich zowel op de rivier als het binnenpleintje oriënteert. De naar boven openende gevel markeert de overgang van de intimiteit van het binnenpleintje, naar het profiel van de kaaien, de bocht van de Schelde, en de horizon van de stad.

 
Dit project werd ons bezorgd door de architecten in functie van de oproep voor het Architectuurboek Vlaanderen N° 11. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door de architecten.

Architectenbureau: 

HUB

Ontwerpers: 

hub

Opdrachtgever: 

Rijnkaai bvba

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Rijnkaai

Nummer: 

18-22

Gemeente: 

Antwerpen

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

5 050 m²

Volume: 

16 320 m³

Totale bouwkost: 

4 200 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

832 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

bouwtechnische ondersteuning, Bureau Bouwtechniek, Antwerpen
studiebureau stabiliteit, ABT, Antwerpen
studiebureau technieken / EPB / VC, Tecon Groep, Antwerpen

Hoofdaannemers: 

Hooyberghs nv

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners