Woongebouw Ketelvest, Gent

Ketelvest - MJosé Van Hee Architecten - (c) Petra Decouttere
Ketelvest - MJosé Van Hee Architecten - (c) Petra Decouttere
Ketelvest - MJosé Van Hee Architecten - (c) David Grandorge
Ketelvest - MJosé Van Hee Architecten - (c) David Grandorge
Ketelvest - MJosé Van Hee Architecten - (c) David Grandorge
Ketelvest - MJosé Van Hee Architecten - (c) David Grandorge

Een moeilijk en relatief klein terrein aan de achterzijde begrensd door de Gentse binnenvaart (Ketelvaart) en een nauwe steeg aan de voorzijde (Ketelvest) vormden de ontwerpgrenzen van dit project door Marie-José Van Hee Architecten. Het licht trapeziumvormige terrein snakte naar licht door zijn moeilijke oriëntatie en door de hoge bebouwing aan de overzijde van de steeg. Lichttoetreding was dan ook dé maatstaf voor dit pand bestaande uit twee wooneenheden. 

Het appartement en de stadswoning hebben een teruggetrokken, volledig beglaasde toegangsdeur. De voorgevel is opgetrokken uit lichte materialen, lichtegrijze zichtbeton en dito stalen balustrades en poorten met gewitte beplanking als invulling voor de vlakken. De voorgevel krijgt reliëf door de balustrades, ramen en poorten in verschillende vlakken te plaatsen. De achtergevel van het gebouw is een houtskeletwand bekleed met gezwarte planken en gewit schrijnwerk. De toegang tot de woning vanaf het jaagpad verdwijnt achter de planken. De stadswoning werd opgebouwd naar het licht toe, het appartement ontwikkelt een relatie met de vaart die anderhalf niveau lager dan de straat stroomt.

De stadswoning heeft een carport met fietsenberging die ook dient als overdekte toegang. Via een spievormige traphal met lift kan men naar het jaagpad en de ruime kelder op -1 of naar de bovenliggende woonvertrekken, steeds in relatie tot de vaart. Omwille van de beperkte lichtinval liggen de slaapvertrekken met bad- en douchekamer op de eerste verdieping. Een open leefruimte met keuken liggen op de tweede verdieping tussen twee terrassen. Het terras aan de straatzijde is niet groter dan een rookterrasje dat echter een sterk ruimtelijke impact heeft op de leefverdieping wanneer men de ramen openvouwt en de leefruimte omgevormd wordt tot een overdekt terras. Aan de achterzijde ligt een verhoogd terras, gedeeltelijk overdekt door het zinken dak, dat door zijn uitwaaierende vorm een zicht geeft op de activiteiten in de nabijgelegen winkelstraat Walpoort. Vanop dit terras zit er ook een driehoekig raam dat ochtendlicht toelaat in de traphal. Vanaf de verhoogde sokkel die in verbinding staat met dit terras start een interne houten trap naar de derde verdieping die dienst doet als logeerkamer en avondleefruimte met bibliotheek onder een dak met een complexe geometrische structuur. Deze complexiteit vloeide voort uit een aanwezige erfdienstbaarheid (raampje) in de gevel van de buren. Naast de voorziening voor een open haard is er op deze verdieping ook een (zonne)terras met douchekamer. Een langwerpige plantenbak op de beëindiging van de betonnen structuur van de voorgevel zorgt voor een verhoging van de privacy (school aan de overkant) en voor een groene toets op een onverwachte plek. Vanuit het arendsnest van de stadswoning kan men weer de -hier verborgen- lift nemen.

Het appartement met fietsenberging heeft een volledig beglaasde achtergevel die door zijn uitwaaiering eveneens een zicht geeft op de activiteiten in de Walpoortstraat. Ook hier vloeien leefruimte en keuken in elkaar over. Via een houten trap daalt men af naar de nachtvertrekken en de kleine kelderruimte. Het grote niveauverschil tussen straat en waterweg gaf de mogelijkheid om ook hier daglicht te voorzien. Een houten vloerbedekking en de reflectie van het water op de plafonds van deze verdieping maken van deze verdieping een aangename plek.

  

Dit gebouw is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen editie 2014. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door het architectuurbureau. 

Architectenbureau: 

Marie-José Van Hee architecten

Ontwerpers: 

MJosé Van Hee Architecten, MJosé Van Hee, Sam De Vocht

Opdrachtgever: 

Wim Vandewalle - Geertrui Van Damme

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Ketelvest

Nummer: 

35-37

Gemeente: 

Gent

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

470 m²

Volume: 

1 500 m³

Totale bouwkost: 

760 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 600 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

basbvba, Dirk Jaspaert, Leuven

Hoofdaannemers: 

VH Bouw, ruwbouwwerken, Sint - Laureins
Detrac, buitenschrijnwerken, Vichte
Builthings, staalwerken, Destelbergen
Mestdag, pleisterwerken, Deerlijk
Meubelmakerij Verdonck, binnenschrijnwerken, Lokeren
Woodworx, parketwerken, Sint-Lambrechts-Woluwe

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub