Woongebouwen Den Draad, Gentbrugge

Den Draad - hub - (c) Ilse Liekens
Den Draad - hub - (c) Ilse Liekens
Den Draad - hub - (c) Ilse Liekens
Den Draad - hub - (c) Ilse Liekens
Den Draad - hub - (c) Ilse Liekens
Den Draad - hub - (c) Ilse Liekens

Het project ‘Den Draad’ bestaat uit twee nieuwe woongebouwen op de Treillarmé brownfieldsite.

De gebouwen werden ingeplant in functie van een optimale en kostenefficiënte sanering. Ze vormen de overgang tussen een duurzame nieuwe woonwijk met aaneengesloten bouwblokken en een publiek wijkpark. Dit project tracht op een overtuigende manier te demonstreren hoe door middel van collectiviteit van een buitenruimte toch in hoge dichtheid in stedelijke gebied gewoond kan worden. De woningen zelf zijn uiterst compact en betaalbaar maar hebben steeds een buitenruimte die op het park gericht is.

Ondanks de verschillen in vorm -veroorzaakt door de omliggende condities aan de site- vormen de gebouwen een twee-éénheid. Beiden betreft het robuuste volumes die nochtans op fijnzinnige wijze ruimte maken voor een bomengroep, een doorgang, een insnijding in functie van een inrit naar de ondergrondse parking, ... De samenhang wordt verder versterkt door de éénduidige materiaalkeuze. De repetitieve betonnen schijvenstructuur wordt omkleed met een geprefabriceerde houten buitenschil. De horizontale belijning in het gebouw omhult de inpandige buitenruimten aan de straatzijde, en stulpt uit in de vorm van uitbundige terassen aan de zijde van het park. Zo wordt in één beweging een zekere terughoudendheid gecombineerd met een uitgesproken joyeuze verschijningsvorm.

Eén van beide gebouwen bevat een kantoorruimte op de gelijkvloerse verdieping. De gelijkvloerse verdieping wordt hier als een betonnen plint gematerialiseerd teneinde uitdrukking te geven aan het meer publieke karakter van de achterliggende invulling. De planken van de gevelafwerking worden tevens gebruikt in de bekisting van het beton van de plint zodat ook hier de verschillen duidelijk doch subtiel worden gehouden. Het project werd zeer duurzaam geconcipieerd: naast de lage-energiestandaard werd het op aanpasbaarheid en levensloopbestendigheid ontworpen, met een materiaalgebruik conform NIBE-klasse 3 of beter.

Dit project werd ons bezorgd door de architecten in functie van de oproep voor het Architectuurboek Vlaanderen N° 11. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door de architecten.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013.

Architectenbureau: 

HUB

Ontwerpers: 

hub

Opdrachtgever: 

Re-vive nv

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Oude Brusselseweg

Nummer: 

71

Gemeente: 

Gentbrugge

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

4 862 m²

Volume: 

14 953 m³

Totale bouwkost: 

4 824 494 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

992 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Studiebureau Technieken, Stabiliteit, EPB, Grontmij nv, Mechelen

Hoofdaannemers: 

Hoofdaannemer, Strabag nv, Antwerpen

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub