Woonzorgcentrum Grootkapel, Beersel

Woonzorgcentrum Grootkapel, Beersel, 51N4E
Woonzorgcentrum Grootkapel, Beersel, 51N4E
Woonzorgcentrum Grootkapel, Beersel, 51N4E
Woonzorgcentrum Grootkapel, Beersel, 51N4E
Woonzorgcentrum Grootkapel, Beersel, 51N4E

51N4E zet in Beersel het gebouw in om het landschap te ordenen. Op een hoekterrein tegenover het gemeentehuis aan de Alsembergsesteenweg, ontwierpen zij voor een private zorgverlener een gebouw als een grote tuinmuur. Die muur vormt geen scheiding tussen het dorp en het woonzorgcentrum, maar manifesteert zich als een grote crescent die een nieuwe collectieve tuin omarmt. In tegenstelling tot het naastgelegen gemeentehuis dat enkel via een poortgebouw toegankelijk is, opent het woonzorgcentrum zijn terreinen visueel helemaal naar de steenweg. Hoogteverschillen in het terrein zorgen dat de tuin licht verheven is ten opzichte van de steenweg. Zo vormt de tuin een publieke bel-etage of belvedère. Het is een ruimte die medieert tussen de beschermende omgeving van het woonzorgcentrum en het leven langs de steenweg.

Jan Vermeulen - Fragment uit het Architectuurboek Vlaanderen N°13. Dit is een mosterdfabriek

Architectenbureau: 

51N4E

Ontwerpers: 

51N4E

Opdrachtgever: 

Qaly

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Beukenbosstraat

Postcode: 

1 650

Gemeente: 

Beersel

Land: 

België

Oppervlakte: 

10 880 m²

Totale bouwkost: 

11 800 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 090 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Structuur: All-Ingineering
Technieken & EPB: Istema, Gent
Bouwfysica & bouwakoestiek: De Fonseca, Gent
Kostencalculatie voorontwerp: Eric Geens
Landschap: Aldrik Heirman, Nazareth

Hoofdaannemers: 

Democo, Antwerpen

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Project partners

Cultural partners