Woonzorgcentrum Stede Akkers, Hoogstraten

WZC Hoogstraten - Osar - (c) Michiel De Cleene
WZC Hoogstraten - Osar - (c) Michiel De Cleene
WZC Hoogstraten - Osar - (c) Sven van Baarle
WZC Hoogstraten - Osar - (c) Harry Gruyaert
WZC Hoogstraten - Osar - (c) Harry Gruyaert

Met uitzicht op de velden van Hoogstraten realiseerde Osar vier compacte gebouwen van zes bouwlagen, als vier woontorens temidden het groen. Het WZC telt 154 bewoners, 38 bewoners per gebouw. Het lokaal dienstencentrum is georganiseerd op een verlaagd maaiveld. Hierdoor blijft de transparantie en de doorzichten naar de omgeving behouden. De doorwaadbaarheid van de site wordt gemaximaliseerd zodat de publieke functies maximaal toegankelijk zijn. Het private woongebeuren speelt zich af op hoogte, terwijl het publieke leven zich ontplooit op het maaiveldniveau. Vanuit hun woonomgeving kunnen de bewoners de activiteit op de begane grond gadeslaan. De vier woontorens hebben elk een eigen toegang. Ieder gebouw is een eenvoudige opeenstapeling van leefruimtes en zorgstudio's. Elke leefruimte heeft twee panoramische terrassen. Door de compacte vormentaal krijgen de vier gebouwen de allure van een appartementsgebouw en verdwijnt elke institutionele connotatie.

Het dienstencentrum is gesitueerd op de laagste verdieping, centraal tussen de vier gebouwen. Het is georganiseerd rond een centraal binnenplein en binnentuin. De hoofdtoegang van het dienstencentrum bevindt zich op het dak en is bereikbaar op het maaiveldniveau. Het kelderniveau is ook bereikbaar via groene hellingen en trappen gelegen tussen de woontorens. De functies op -1 worden door de tussenliggende tuinen en hellingen voorzien van voldoende licht en lucht. Het WZC past zich op een natuurlijke wijze in in de OCMW-campus. Het vormt een geheel met de naastliggende assistentiewoningen en het administratieve centrum in het historische gebouw.

Dit gebouw is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen editie 2014. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door het architectuurbureau. 

 

Architectenbureau: 

osar architects

Ontwerpers: 

Osar

Opdrachtgever: 

OCMW Hoogstraten

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Jaak Aertslaan

Nummer: 

26

Gemeente: 

Hoogstraten

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

13 000 m²

Volume: 

32 500 m³

Totale bouwkost: 

20 000 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 500 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

stabiliteit : michel Brosens, Hoogstraten
technieken : Botec, Wommelgem
landschapsarchitectuur: Landinzicht, Brussel

Hoofdaannemers: 

THV Vanhout Van Roey Antwerpse Bouwwerken

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners