Woonzorgcentrum Ter Leenen, Nevele

OCMW Nevele - 51N4E - (c) Filip Dujardin
OCMW Nevele - 51N4E - (c) Filip Dujardin
OCMW Nevele - 51N4E - (c) Filip Dujardin
OCMW Nevele - 51N4E - (c) 51N4E
OCMW Nevele - 51N4E - (c) 51N4E

De oude vleugel van het OCMW-rustoord in het Oost-Vlaamse Nevele beantwoordde niet meer aan de noden van deze tijd en daarom werd besloten om een geheel nieuw en eigentijds Woonzorgcentrum te bouwen.

Het gebouw is niet alleen kraaknieuw, het volgt ook een totaal nieuw woonconcept. De manier van wonen is er duidelijk 'anders' dan in het traditionele rusthuis. Elke kamer bestaat namelijk uit twee delen: een slaapgedeelte met veel privacy en een 'woongedeelte' dat makkelijk open en dicht kan, en dus kan overlopen in de gang en de circulatieruimte. Op die manier valt de strikte scheiding tussen privé en publiek weg, indien gewenst uiteraard, en dat opent toch wel interessante perspectieven. De bedoeling is uiteindelijk dat de bewoners meer contact hebben met elkaar en dat er meer openheid in de kamers wordt gecreëerd zonder de privacy te schaden. Dat is behoorlijk uniek.

In een artikel in De Standaard omschreef architect en publicist, Koen Van Synghel het huis als volgt: "De architectuur van dit zorgcentrum maakt een einde aan de verveling die ziekenhuizen typeert. Schaal, ruimte, verhouding, maar ook materie en kleur geven dit collectieve huis de allures en de luxe van een kuuroord. Dit is een bejaardentehuis zoals een bejaardentehuis hoort te zijn. Een plek om waardig oud te worden."

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013, 2015 en is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen editie 2014. Architectuur middenin.

Architectenbureau: 

51N4E

Ontwerpers: 

Johan Anrys
Freek Persyn
Peter Swinnen

Opdrachtgever: 

OCMW Nevele

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Graaf Van Hoornestraat

Nummer: 

26

Gemeente: 

Nevele

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

4 400 m²

Volume: 

15 000 m³

Totale bouwkost: 

6 400 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 454 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Ney & Partners – Brussel
RCR – Herent
EMS – Nevele

Hoofdaannemers: 

Chris Vuylsteke, Meulebeke

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub