Zeepziederij Heymans, Brussel

Zeepziederij Heymans, MDW Architecture, (c) Filip Dujardin

Fabriek wordt sociaal dorp in de stad

Het sociale woningbouwproject Zeepziederij Heymans toont hoe de stad kan veranderen door dichtheid te koppelen aan openheid. De herstructurering van de voormalige industriële site op de Anderlechtsesteenweg brengt de 'compacte stad' in beeld.

De basisgrondstof voor het ontwerp van MDW Architecture is de leegte. Het is het organiserend element binnen de site en het middel voor de uitstraling en interactie met de omgeving. De Zeepziederij wil een centrale plaats innemen in de gemeenschap. De link ontstaat door wijkvoorzieningen op te nemen in het project zoals een kinderdagverblijf, een wasserette en publieke ruimtes.

Een minibos, een groot plein, een 3D-park, een wasserette en een gemeenschappelijk salon zorgen voor verweving van menselijke relaties binnen het project. De modulaire gevels maken een architecturale verbinding tussen privé en publieke ruimtes. Het project bevat 42 sociale woningen. De bewaarde industriële elementen gaan in dialoog met de nieuwe gebouwen, zowel fysiek als in bouwtaal. Uit de herhaling van dezelfde kleuren en architectonische voorzieningen ontstaat er een heel gevarieerd en toch coherent dorp.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013.

Architectenbureau: 

MDW Architecture

Opdrachtgever: 

OCMW Brussel

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Anderlechtsesteenweg

Nummer: 

139-147

Gemeente: 

Brussel

Land: 

België

Datum oplevering: 

2011

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners