Zennetuin, Sint-Jans-Molenbeek

Zennetuin, B-architecten, (c) Cafeine
Zennetuin, B-architecten, (c) Cafeine

B-architecten realiseerde met het project Zennetuin een plek waar zowel bewoners als omwonenden een toevluchtsoord vinden, ‘ver weg’ van de alledaagse Brusselse drukte.

Wat vroeger een terrein was met een sterk vervuilde bodem, is na de ingreep van B-architecten een aanzet tot wat een kleine groene long moet worden in het centrum van Brussel. Zennetuin behelst drie woningen en één grote publieke tuin in het hart van Sint-Jans-Molenbeek. Doordat het semi-industriële beeld van de omgeving in het ontwerp maximaal behouden blijft, is het project een voorbeeld van integratie. De rivier Kleine Zenne die vroeger op deze plek liep, is op de site nog zichtbaar als een open ruimte omringd door een grote diversiteit aan bebouwing: pakhuizen, woongebouwen, gebouwen met publieke functies...

Met de creatie van een voorplein aan de straatwand, overdekte speelzones en een publieke tuin is de Zennetuin een oase van rust in een drukke stadsomgeving. Van de vervuiling uit het verleden is niets meer zichtbaar. De publieke tuin werd aangelegd bovenop een betonplaat door een ruime opbouw van de grond en door grote sculpturale bloempotten, zodat de overlevingskansen voor het groen in de stad worden gegarandeerd.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013.

Architectenbureau: 

B-architecten

Opdrachtgever: 

Gemeentebestuur Sint-Jans-Molenbeek

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Koolmijngraversstraat

Nummer: 

19

Gemeente: 

Sint-Jans-Molenbeek

Land: 

België

Datum oplevering: 

2012

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub