Zorgwoningen De Lork, Sint-Gillis

Zorgwoningen De Lork, Sint-Gillis, 51N4E, (c) Filip Dujardin
Zorgwoningen De Lork, Sint-Gillis, 51N4E, (c) Filip Dujardin
Zorgwoningen De Lork, Sint-Gillis, 51N4E, (c) Filip Dujardin
Zorgwoningen De Lork, Sint-Gillis, 51N4E, (c) Filip Dujardin
Zorgwoningen De Lork, Sint-Gillis, 51N4E, (c) Filip Dujardin
Zorgwoningen De Lork, Sint-Gillis, 51N4E, (c) Filip Dujardin
Zorgwoningen De Lork, Sint-Gillis, 51N4E, (c) Filip Dujardin
 
EEN ACHTERGEVEL AAN DE STRAATKANT. De zorginstelling voor dertig personen met een mentale handicap werd ingeplant waar ooit een vleugel van het achterliggende klooster heeft gestaan. Een geperforeerde gevel uit baksteen, die vormelijk aansluit bij de aanpalende kerk, voorkomt rechtstreekse inkijk. De bescheiden ingang zit aan de achterkant, terwijl alle kamers uitkijken op het straatleven. De geplooide straatgevel vergroot de raamoppervlakte en zorgt voor diverse uitzichten, maar wekt vooral de indruk dat voor- en achtergevel in dit gebouw omgewisseld werden.
 

Een thuis voor 30 personen. Naast een eigen kamer en het gezamenlijk leven&eten zijn er voor de bewoners informele ontmoetingsplaatsen voorzien: een kleine tuin, een terras, circulatiezones, elk ontworpen om te gaan functioneren als ‘eigen’ ruimtes. De interne organisatie op de verdiepingen is zo vormgegeven dat alle privé kamers gesitueerd zijn aan de voorgevel met zicht op het actieve straatleven. De straatgevel, afwisselend uit convexe en concave delen, vergroot zowel het raamoppervlakte alsook de verschillende zichten uit de kamers. Deze precieze insneden in de voorgevel creëren een eeduidide vormentaal met de aanpalende rijwoningen in de straat. De achterzijde van het gebouw is de vierde vleugel van een kloostertuin. Een onafgebroken, monumentaal, grotendeels doorschijnende bakstenen gevel omvat de achter- en zijgevel van het gebouw. De gevel biedt zowel privacy voor het klooster als licht voor de circulatie- en leefruimtes. Bescheiden maar rijk in ervaringen, dit gebouw keert op elk niveau de verwachtingen verrassend om.

Dit gebouw werd gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°12. Architectuur op maat.

Architectenbureau: 

51N4E

Ontwerpers: 

51N4E

Opdrachtgever: 

De Lork vzw

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Bronstraat

Nummer: 

83

Gemeente: 

Sint-Gillis

Land: 

België

Datum oplevering: 

2015

Oppervlakte: 

1 975 m²

Volume: 

6 912 m³

Totale bouwkost: 

2 500 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 265 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Stabiliteit, Technieken: BSTK, Hever
EPB: BALT, Brussel

Hoofdaannemers: 

Deconinck

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub