Boek 'All problems can never be solved'

All problems can never be solved

Scenograaf Wouters en beeldend kunstenaar Matthé werkten samen aan dit boek over een tijdelijk architectenbureau in een modernistische sociale woonwijk in Brussel, waar echte architecten en bewoners samenwerkten om schaalmodellen te maken. Het is een reflectie over maquettes als onderhandelde constructies, over maquettes als plaatsen waar het verlangen van de architect zichtbaar is zonder de compromissen van de werkelijkheid.

In 2012 vroeg stadstheater KVS aan kunstenaar en scenograaf Jozef Wouters om een kunstwerk te maken in de Cité Modèle, een modernistische sociale woonwijk in Brussel. Wouters besloot een tijdelijk architectenbureau op te richten. Na verloop van tijd werd het Bureau Des Architectes een plek waar professionele architecten, kunstenaars en plaatselijke bewoners samenkwamen om problemen op te lossen, verlangens kenbaar te maken of discussies voor te leggen. Omdat de werkelijkheid vaak enkel afleidt en compromitteert, werden deelnemende architecten verplicht om niet in de realiteit in te grijpen maar enkel met schaalmodellen te werken. Het project mondde uit in een tentoonstelling die de probleemoplossende aard van architectuur ter discussie stelde via 46 schaalmodellen van mogelijke en onmogelijke dromen. Twee jaar later sloeg Wouters de handen in elkaar met beeldend kunstenaar Pol Matthé om een boek te maken. Ze gebruikten de driedimensionale software waarmee architecten de toekomst in beeld brengen, en maakten op basis van foto’s en hun eigen geheugen een virtuele replica van de tentoonstelling in 2012. Door het verleden na te bouwen, hebben ze het tegelijk opnieuw geordend, bekeken en aangepast. Het resultaat is een boek dat een maquette van een project is, eerder dan een documentatie.

Jozef Wouters (geboren in 1986) is  scenograaf. Zonder een onderscheid te maken tussen zijn werk als decorbouwer, architect of beeldend kunstenaar, ontwerpt hij constructies die door onderhandeling zijn ontstaan. Zijn constructies vertrekken altijd van een specifieke context en pogen de blik van een publiek te focussen. Jozef Wouters wil strategische ruimtes bouwen die een duidelijk verlangen uitdrukken.

Het boek All problems can never be solved kost € 25 en is te koop aan het KVS bespreekbureau en online.

Meer info over het boek vindt u hier.

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub