Publicatie / Robbrecht en Daem. An Architectural Anthology

Het boek biedt een omvattend overzicht van het oeuvre van Robbrecht en Daem architecten van de vroege jaren tachtig tot heden. Aan de hand van drieënzestig projecten toont de publicatie de onderzoeken en de interesses, de ‘lost souls’ en de successen.

‘An Architectural Anthology’ brengt als een symfonisch gedicht verschillende werken en stemmen samen: 5 Themes, 9 Key Projects, 11 Titles, 49 Voices, 63 Projects, 75 Glosses. De publicatie toont hoe de praktijk stelselmatig is gegroeid, en hoe er zich een aantal thematische lijnen in het oeuvre aftekenen. Het boek is opgebouwd rond vijf essays die focussen op de verschillende intense samenwerkingen met internationaal gerenommeerde kunstenaars, de dialoog met de architectuur van oude meesters (Mies van der Rohe, Victor Horta, Henry van de Velde, Boris Iofan en Marcel Breuer), de aandacht voor de aanwezigheid van de mens, de ontwerpen van objecten en meubels, en ten slotte de fascinatie voor getallen, verhoudingen en ritme.

De anthologie presenteert nooit eerder gepubliceerd archiefmateriaal: schaalmodellen, werktekeningen en schetsen, die zijn aangevuld met nieuw getekend planmateriaal en foto’s van gerealiseerde projecten door belangwekkende internationale fotografen. Het boek bevat beschouwende teksten van de architecten zelf, van zielsverwanten, denkers en critici. Deze worden voor het eerst gebundeld en op deze manier voor een internationaal publiek toegankelijk gemaakt.

‘Robbrecht en Daem. An Architectural Anthology’, samengesteld door Maarten Van Den Driessche en uitgegeven door Mercatorfonds, verschijnt op 20 november 2017. 

Corporate partners

Retail Estates

Project partners

Cultural partners

hier niet aan komen aub