Vlugschrift / Onvoltooid Verleden. Negen stellingen over architectuur en erfgoed

Onvoltooid Verleden. Negen stellingen over architectuur en erfgoed

Het onderscheid tussen erfgoed en eigentijdse architectuur is aan het vervagen. Renovatie- en restauratieprojecten, de transformatie en herontwikkeling van leegstaande gebouwen en terreinen, verdichtingsoperaties en reparaties aan het stedenbouwkundig weefsel vormen een steeds groter deel van de architectuurproductie. Zeker de helft van de projecten in het laatste Architectuurboek Vlaanderen grijpt in de bestaande gebouwde omgeving in. De toekomst van de stad wordt in toenemende mate bepaald door wat er al is.

Dit vlugschrift onderzoekt aan de hand van negen stellingen de nieuwe verhouding tussen erfgoed en eigentijdse architectuur. Om het grote vraagstuk van de bestaande gebouwenvoorraad op te lossen, is inventiviteit nodig. Inventiviteit die gepaard gaat met durf, de bereidheid om het experiment aan te gaan en risico te nemen. Dit boekje is een oproep daartoe.

Het vlugschrift Onvoltooid Verleden wordt gepresenteerd tijdens de Nacht van de architectuur op 8 september 2017, samen met de bekendmaking van de Meesterproef 2017.

Download hier Onvoltooid Verleden (PDF)

Je kan een papieren versie gratis komen ophalen in het kantoor van het Vlaams Architectuurinstituut in deSingel (open elke werkdag tussen 10 en 18u).

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub