In de expo Construct, ruimte voor verandering breekt BULK architecten een lans voor architectuur die denkt vanuit constructie en minder focust op invulling
Pakhuizen, kantoren, stapelgebouwen, fabrieken… Wat kunnen we leren van deze gebouwen die op het eerste zicht eenvoudig lijken geconstrueerd? Hun robuuste structuur, maakt hen vaak ideaal voor herbestemming of een nieuwe invulling. Wereldwijde ontwikkelingen, zoals de klimaatverandering en de coronapandemie, tonen hoe snel onze werk- en leefomgeving veranderen. BULK architecten is ervan overtuigd dat meer oog voor constructie bijdraagt aan een veerkrachtige, open stad. De Vlaamse Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut bestendigen het onderzoek van BULK met een Bouwmeester Label. Het resultaat kan je vanaf 13 november bewonderen in de tentoonstelling Construct.
BWMSTR Label. Construct, ruimte voor verandering
Tentoonstelling | van 13.11.2021 tot 17.04.2022
Opening talk | op 12.11.2021 om 20:00u
Vlaams Architectuurinstituut in De Singel, Antwerpen
De coronapandemie toont hoe snel de organisatie van wonen en werken kan veranderen. Een kantoor zou morgen misschien beter een woongebouw of school zijn, of andersom? Wat betekent klimaatverandering voor de gebouwde omgeving? Áls we nog nieuwe gebouwen maken, dan kunnen we maar beter zorgen dat ze een lange levensduur hebben. Gebouwen met een overmaat aan constructie en ruimte zijn volgens BULK architecten het meest geschikt om veranderingen in gebruik op te vangen. Ze bieden een raamwerk voor een circulaire bouweconomie.
Hoe kunnen architecten, ingenieurs, bouwheren, ontwikkelaars, aannemers en overheden bijdragen aan het creëren van een meerwaarde op lange termijn? In Construct gaat BULK op zoek naar handvaten voor een veranderende praktijk.
"Misschien is het meest robuuste gebouw wel het gebouw waarvan de structuur dermate karakteristiek is dat het alle komende generaties inspireert tot herbestemming."‐ Erik Wieërs, Vlaams Bouwmeester
Eind 2019 dient BULK architecten een voorstel in als antwoord op een ontwerpwedstrijd van AG VESPA voor een multifunctioneel kantoorgebouw B6 in de Cadix-wijk in Antwerpen. Opvallend aan de ontwerpopgave is het beknopte programma van eisen dat eerder zones dan ruimtes definieert en een gedetailleerde technische nota met een voorzet voor een staalstructuur voorziet. Cadix B6 moet open staan voor verschillende functies en invullingen van ruimtes en tegelijk robuust genoeg zijn om toekomstige verbouwingen en toevoegingen te accommoderen. Voor BULK is dit project de accelerator voor hun onderzoek naar robuuste gebouwen en hun rol in een alsmaar sneller veranderende stad. Construct ziet het levenslicht. Het Bouwmeester Label dat BULK ontvangt, vormt de stimulans om het thema verder uit te diepen.
"Veel innovaties focussen op technieken, het interieur of de gevel van een gebouw. Een duurzame constructie en inplanting zijn daarentegen permanent en vormen de aanzet tot veranderend gebruik."‐ Jasper Ponjee, BULK architecten
Naast Cadix B6 selecteert BULK elf verschillende gebouwen in Vlaanderen, Brussel en Nederland waarbij de structuur veranderingen in invulling en gebruik kan dragen doorheen de tijd. Archiefonderzoek en plaatsbezoeken leggen de basis voor een matrix waarin de 11 cases een plek krijgen. De matrix duidt per case een aantal lagen aan die zowel constructie-elementen als de impact van gebruik belichten. Deze lagen vormen samen een basismodel voor een robuust open gebouw.
In de voormalige BAT-fabriek uit 1925 werden nog tot 2001 sigaretten gemaakt. Daarna werd Brussel eigenaar van het complex. De stad nam Assar Architects in de arm om het te verbouwen tot een woon- en werkgebouw. De voormalige fabriek stond op een enclave in de wijk. Ook vandaag nog torent ze uit boven de kleine rijwoningen in de buurt.
In 1911 liet het Blauwhoedenveem uit Amsterdam een monumentaal pakhuis optrekken in een compact bouwblok bij de Scheldekaaien en Zuiderdokken. Na het dempen van de dokken, eind jaren zestig, verloor het pakhuis zijn functie. In 1986 werd het grondig verbouwd tot het fotomuseum FOMU.
Het Industriegebouw in Rotterdam biedt ook vandaag nog onderdak aan bedrijven die er ateliers, winkels of kantoren huren. Doorheen de decennia werd het stevig verbouwd en verwaarloosd. De huidige eigenaar probeert het monument stap voor stap in ere te herstellen, zonder daarbij alle wijzigingen terug te draaien.
"Goede architectuur moet niet louter interessant willen zijn, het is in de eerste plaats een dienst die een vruchtbare ruimte genereert"‐ Koen Van Bockstal, BULK architecten
productie
Vlaams Architectuurinstituut en De Singel
onderzoek en samenstelling
Jasper Ponjee, Tom Verstraeten, BULK architecten
met de steun van
Vlaamse Gemeenschap, Team Vlaams Bouwmeester
mee mogelijk gemaakt door
Vandemoortel en FACIM
tentoonstelling
za 13 november 2021 → zo 17 apr 2022
De Singel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
open wo → zo / 14 → 19 uur en tijdens avondvoorstellingen tot 22 uur
gratis
opening
vr 12 november 2021 – 20:00u
reserveren op vai.be
Vlaams Architectuurinstituut
Egon Verleye - communicatie & PR
T +32 (0)3 242 89 73
E egon.verleye@vai.be