Project

Stynen2018

2018 is het jaar waarin het Vlaams Architectuurinstituut, deSingel, de Provincie Antwerpen en Stad Antwerpen het oeuvre van de Belgische modernistische architect Léon Stynen (1899 – 1990) via tal van activiteiten in de kijker plaatsen.

Stynen2018

Weinig Belgische architecten laten zo’n markant en divers oeuvre na als Stynen. Meer dan vijftig jaar lang was hij actief als architect, stedenbouwkundige en designer. Hij was over het hele land werkzaam, met een grote voorliefde voor zijn geboortestad Antwerpen. Als directeur van het Hoger Instituut voor de Sierkunsten Ter Kameren (1950 – 1965) beïnvloedde hij generaties kunstenaars en architecten. Geïnspireerd door Le Corbusier en als voorzitter van de Orde van Architecten was hij een belangrijk promotor van de moderne architectuur. Enkele sleutelwerken van het modernisme in België staan op zijn naam. Bekende gebouwen van Stynen zijn deSingel, de BP-building en de casino’s van Oostende en Knokke.

Curatoren Bart Tritsmans en Nina Serulus over Léon Stynen

Bezoek gebouwen van Stynen tijdens Open Monumentendag. Ontdek Stynens archief, leven en oeuvre in de overzichtstentoonstelling 'Léon Stynen, architect' in deSingel. Maak er tegelijk het Stynen-parcours mee en de installatie Stynen op schaal, of bezoek de twee kleinere tentoonstellingen 'Stynen kiest kunst' en 'Stynen in Chandigarh' in het Architectuurkabinet. Neem het boek 'Léon Stynen. A Life of Architecture (1899-1990)' ter hand en woon lezingen en rondleidingen bij in de tentoonstellingen én in de stad, zowel met de fiets als te voet. Of begeef je online op de Flickr-pagina van het Vlaams Architectuurinstituut.

Léon Stynen Architectuurroute

Voor de echte Stynenaficionado's ontwikkelde het Vlaams Architectuurinstituut samen met de stad Antwerpen een Léon Stynen Architectuurroute. Download de route via de Antwerp Museum App of de Erfgoed App. Of haal jouw Stynenkaart af in deSingel of bij Visit Antwerpen, Grote Markt 13, 2000 Antwerpen. Download de route hier (pdf)

Heb je een talent voor fotografie? Neem dan je fototoestel mee en doe mee aan de fotowedstrijd Stynen Loves Wiki.

Stynen op Open Monumentendag

Lezing Veronique Boone: Ten huize van…

Naar aanleiding van Stynen2018 geeft Veronique Boone (Faculteit Architectuur ULB) op 20 november 2018 een lezing over de plaats van architectuur in de eerste decennia van de televisie. Aanleiding is het VRT-programma 'Ten huize van...' waarin Joos Florquin in 1972 architect Léon Stynen interviewt. Meer info

Cursus Marc Dubois: Léon Stynen en Gaston Eysselinck

Léon Stynen en Gaston Eysselinck behoren tot de prominente verdedigers van een vernieuwende architectuur. Beiden ontvingen ze in de loop van hun carrière de Prijs Van de Ven, een belangrijke architectuuronderscheiding.
In deze cursus gaat Marc Dubois in op de onderlinge waardering en het verschillend parcours van deze twee iconische Belgische architecten. Meer info

Wandel- en fietstochten Léon Stynen

Expeditie De Stad organiseert in het najaar van 2018 wandelingen en fietstochten langs een mooie selectie van gebouwen van de hand van Léon Stynen. Meer info