Sinds 1999 heeft Vlaanderen een Bouwmeester. Die adviseert publieke opdrachtgevers met het doel de kwaliteit van de architectuur en de gebouwde omgeving te bevorderen. Een van de methodes die daartoe worden ingezet, is de Open Oproep. In een reeks essays wordt hier, vanuit verschillende invalshoeken, belicht waarom deze invloedrijke ‘wedstrijd’ net geen architectuurwedstrijd wil zijn, en tegelijk veel meer is.
Baande architectuurkritiek in de jaren ’90 mee de weg voor het bouwmeesterschap en de Open Oproep? Ligt de sleutel tot kwaliteit in slimme processen? Wat is een ‘sterke’ publieke opdrachtgever in een democratisch bestel? Wat doet de Vlaamse Bouwmeester en wat heeft de Open Oproep in twintig jaar tijd teweeggebracht? Wat betekenen de afzonderlijke projecten in hun bredere ruimtelijke context? Kunnen architecten met singuliere ontwerpen tegemoetkomen aan een collectief verlangen? Hoe spoort de Open Oproep met de verbreding van de architectuurpraktijk en de evoluerende wedstrijdcultuur? Acht auteurs blikken terug op twee decennia architectuur in publieke opdracht en reiken actuele reflecties aan.
Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche.
Sofie De Caigny, Alice Haddad, Maarten Liefooghe, Carlo Menon, Véronique Patteeuw, Maarten Van Den Driessche, Beatriz Van Houtte Alonso en Erik Wieërs.
Cateau Robberechts
D’Laine Camp en Patrick Lennon
ruttens-wille
200 x 140 mm
Paperback
140
NL
Vlaams Architectuurinstituut en Team Vlaams Bouwmeester
2021
9789492567222
€ 24,50