De Zoo van Antwerpen

Opgericht in 1843 is de Zoo van Antwerpen een van de oudste dierentuinen ter wereld. Sinds zijn ontstaan is hij altijd een succesvolle attractie geweest waar bezoekers dieren uit alle windstreken kunnen bekijken. Maar de Zoo is meer. Hij is uitgegroeid tot een echte ontmoetingsplaats en profileert zich als een belangrijke sociale, recreatieve en culturele instelling.

De ontwikkelingen tot de Eerste Wereldoorlog zijn cruciaal voor het voortbestaan en het uitzicht van de Antwerpse dierentuin. De Zoo breidt in die periode zijn terrein sterk uit en krijgt een internationale uitstraling. Er komt een landschapspark, met daarin talrijke dierenverblijven. Voor de bezoekers en het personeel worden onder meer een museum, feestzaal, wintertuin, café-restaurant, koffiehuis, directeurswoning en kantoren opgericht. Samen met het nabijgelegen treinstation bepaalt de Zoo het uitzicht van de snelgroeiende stadswijk.

Tijdens die eerste zeventig jaar zijn er op de gronden van de Zoo tal van gebouwen opgetrokken. Slechts enkele zijn vrij goed bewaard, de meeste verbouwd of afgebroken. Voor het ontwerp deed de Zoo een beroep op zijn vaste bouwmeesters. Architecten als Charles Servais (1828-1892), Emile Thielens (1854-1911) en Emiel van Averbeke (1876-1946) ontwerpen achtereenvolgens tientallen dierenverblijven en andere constructies in uiteenlopende stijlen. Hun ontwerpen zijn fraaie voorbeelden van de architectuur van vóór 1914. Zo geeft Servais de voorkeur aan een exotische en pittoreske vormgeving. Na hem kiezen Thielens en van Averbeke voor een meer eclectische aanpak en introduceren de art nouveau.

De Zoo van Antwerpen

Geïnspireerd door het succes van de Antwerpse Zoo, nemen ook steden als Brussel, Gent en Luik in de 19de eeuw het initiatief om een dierentuin te bouwen. Om uiteenlopende redenen moeten ze vroegtijdig hun deuren sluiten. In Brussel wordt op het einde van de jaren 1930 nog een laatste maal een poging ondernomen om een eigen dierentuin op te richten. Architect Jan Vanhoenacker situeert het ontwerp van zijn Parc National de Zoologie in de Brusselse rand en kiest voor een uitgesproken modernistische look. Zijn voorstel wordt helaas niet uitgevoerd.

Leeszaal

Wil je graag ter plaatse een archief inkijken?

Dit kan in ons Archiefhuis:
Parochiaanstraat 7
2000 Antwerpen

maandag t/m vrijdag: 09:00u-17:00u
Enkel op afspraak via
architectuurarchief@vai.be
32 (0)3 202 04 83

weekend en feestdagen: gesloten
zomersluit 2024: 15 juli t/m 28 juli


Het archief kan ook in groep bezocht worden. De aanvraag hiervoor gebeurt ten minste 3 weken op voorhand via architectuurarchief@vai.be.


Plan hier je bezoek

Collectie online

Ben je opzoek naar een bepaald archief of dat ene archiefstuk uit de collectie? Duik dan in onze online inventaris.


Naar de collectie

Meer archieven

Er is meer dan enkel de collectie van het VAi. Wij registreren al deze informatie voor jou in de Databank Architectuurarchieven.


Databank Architectuurarchieven