Voor de lezingenreeks ‘Keynotes’ nodigt de vakgroep Architectonisch Ontwerp van KASK-HOGENT elk jaar veelbelovende creatievelingen uit. De insteek: Wat beweegt er in Vlaanderen en daarbuiten op vlak van architectuur, interieur, landschap en andere aanverwante disciplines?
Dit jaar worden de sprekers uitgedaagd om hun visie om het begrip ‘duurzaamheid’ binnen de ontwerppraktijk te belichten. Ze polsen hierbij naar hun visie over duurzaamheid, waar dit een plaats krijgt binnen de ontwerppraktijk en hoe ze dit in hun eigen werk toepassen. Duurzaamheid wordt al te vaak gebruikt als containerbegrip zonder het concreet te maken. De sprekers verduidelijken aan de hand van concrete voorbeelden uit hun eigen praktijk hun visie, aanpak van projecten en uitdagingen die zich stellen.
Waar en wanneer?
De Keynotes vinden telkens plaats van 20.00 tot ongeveer 21.00 uur. Gelet op de huidige corona-maatregelen zullen de Keynotes via Teams georganiseerd worden. Deze lezingen zijn gratis en staan open voor alle studenten van interieurarchitectuur en landschaps- en tuinarchitectuur, maar ook voor geïnteresseerde externen!
Data
Tom Beyaert is landschapsarchitect en stedenbouwkundige en sedert 2015 werkzaam bij de groendienst van de Stad Gent. Hij verwierf een brede ervaring in diverse stedenbouwkundige studies en het ontwerpen op verschillende schaalniveaus van openbare ruimte. Als landschapsarchitect was hij de drijvende kracht achter het ontwerp en de realisatie van het Kapitein Zeppospark dat eind 2021 de Architectuurprijs van de Stad Gent, van de vakjury, binnenhaalde. Tom Beyaert zal tijdens zijn keynote toelichten hoe het ontwerp van het winnende park tot stand kwam, welke ambities de groendienst van de Stad Gent voor ogen heeft en welke uitdagingen er voor de boeg liggen.
Het nieuwe wijkpark rond het Houtdok maakt deel uit van de grotere groenstructuur binnen het project Oude Dokken, een nieuw stadsdeel op een historische industriële havensite waar oude en nieuwe Gentenaars kunnen wonen, werken en recreëren rond het water en in het groen. De groenstructuur binnen dit project bestaat uit 3 wijkparken (Achterdok, Handelsdokoost en Houtdok) en uit kleinere zones woongroen in de bouwblokken. De site van het Houtdok valt op door de kaaimuren en bogen uit 1880. Er werden ladingen van voornamelijk Scandinavisch hout overgeslagen, op de kade gestockeerd en met de trein landinwaarts gevoerd. Door het verdwijnen van de industrie raakte de site in verval. In 2014 startte de Stad Gent met de opmaak van een ontwerp voor het Kapitein Zeppospark. In 2019 werd de site omgevormd tot een wijkpark van 3,2ha voor de aanpalende wijk Muide-Meulestede en de nieuwe bewoners binnen het project Oude dokken.
Pascal is vormgever en scenograaf. Hij is klassiek geschoold aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en specialiseerde zich in de openbare ruimte aan de Design Academie in Eindhoven. Naast zijn autonome werk, werkt hij als freelance scenograaf voor verschillende theatergezelschappen. Met Nieuwe Helden @ biobased creations creëert Pascal stedelijke en biobased kunstinstallaties en cross-disciplinaire scenografieën.
Vanuit Bioabsedcreations stimuleren ze innovatie in duurzaamheid. Ze onderzoeken en ontwikkelen biobased materialen voor (kunst)installaties en creaties. Ze ontwikkelen (kunst)installaties en creaties om anderen – zowel professionals als het brede publiek – te inspireren ook met biobased materialen aan de slag te gaan. En ze ontwerpen en hosten kleine en grote bijeenkomsten om zo anderen te helpen hun verhalen in duurzaamheid te vertellen. Dit doen ze niet alleen. Ze werken met een heel netwerk van biobased designers, producenten en onderzoekers.
evr-architecten is een ontwerpteam voor duurzame architectuur en stedenbouw. evrarchitecten benadert duurzaamheid altijd vanuit een brede visie: startend bij het projectproces zelf, over correcte inplanting, beheerste mobiliteit, minimum- energie en watergebruik, verantwoord materiaalgebruik, maximale flexibiliteit en toegankelijkheid, circulair en veranderingsgericht bouwen, tot en met het anticiperen op een later minimaal beheer. Voor evr-architecten is duurzaamheid allesbehalve beperkend, maar net een bron van inspiratie en zingeving. Het is tegelijk een noodzakelijke én positieve beweging. evrarchitecten staat ook mee aan de basis van verschillende duurzaamheidsmeters (objectiverende methodes en ontwerptools) die op dit ogenblik gebruikt worden of op stapel staan in Vlaanderen.
Niels Baeck is ir. Architect en partner bij evr-architecten. Hij neemt ons mee in de visie en projecten van hun kantoor. Evr-architecten is gevestigd in Gent, telt 27 mensen en is zowel actief in de private als openbare sector.
Tompy Hoedelmans is landschapsarchitect en erkend ruimtelijk planner en is werkzaam bij OMGEVING sinds 2006. Tompy is verantwoordelijk voor het ontwerp binnen de vele opdrachten m.b.t. publieke ruimte binnen OMGEVING LANDSCAPE. Daarnaast heeft hij veel ervaring met masterplanning en beeldkwaliteitsplannen. Tompy was projectverantwoordelijke voor tal van geslaagde realisaties waaronder: het abdijplein van Averbode, Warandepark in Turnhout, Leuvensestraat in Vilvoorde, Tinelpark in Mechelen, Pennepoelpark en Park Kalverenstraat in Mechelen de oorlogslandschappen in Ieper, Grote Markt in Vilvoorde en de bezinningstuin van het UZ Jette. Daarnaast legt hij zich ook toe op tal van internationale ontwerpwedstrijden, waarbij hij als projectverantwoordelijke in 2018 met het ontwerp voor een belangrijk historisch district New Podil in Kiev de eerste prijs behaalde.
Aan de hand van SEVEN DESIGN APPROACHES introduceert ontwerpbureau OMGEVING zijn creatieve ontwerppraktijk voor zijn werkvelden Landscape Architecture en Urbanism. Wat OMGEVING als ontwerpbureau onderscheidt zijn deze zeven ontwerpbenaderingen die in elk project fungeren als een leidraad voor het ontwerp en de realisatie van de duurzame leefomgevingen van morgen. Deze zeven thema’s zijn dan ook leidend voor de presentatie waarin verschillende landschappelijke opgaven aan bod komen
Buurman staat voor lokaal hergebruik. In plaats van het storten, verbranden of laagwaardig recyclen van restmaterialen geven we materialen een nieuw leven via onze winkel en werkplaats. De huidige manier van afvalverwerking sluit niet meer aan bij de duurzame doelstellingen van de wereld van morgen, waarin actuele thema's als grondstoffenschaarste, circulaire economie en reductie van CO2 uitstoot een belangrijke rol spelen. Anders dan storten, verbranding of laagwaardig hergebruik zouden waardevolle restmaterialen uit de (bouw)industrie een nieuwe bestemming moeten krijgen. Bij Buurman faciliteren we dit door lokaal hergebruik van deze materialen mogelijk te maken."