hero-image
Wachtkamers voor architectuur (Beeld: Malgorzata Maria Olchowska)
tentoonstelling | 31.03.2023 - 23.04.2023 | Red Star Line Museum
Architect-kunstenaar Malgorzata Olchowska gaat dialoog aan met collectie Red Star Line Museum

Wat gaat er vooraf aan architectuur? In de expo en het gelijknamige boek Wachtkamers voor architectuur onderzoekt architect-kunstenaar Malgorzata Maria Olchowska (°1982 Bartoszyce, Polen) hoe persoonlijke en collectieve herinneringen onze kijk op de gebouwde omgeving beïnvloeden. Volgens Olchowska staat er geen limiet op de weerbaarheid van steden: “Steden gaan op en neer, dat zien we nu bij de oorlog in Oekraïne of bij de aardbeving in Turkije en Syrië. Stadswijken die nu in puin liggen, worden vroeg of laat weer opgebouwd.”

Ontdek Wachtkamers voor architectuur vanaf 31 maart in het Red Star Line Museum in Antwerpen.

lees meer
workshop
Familiezondag Architectuur
09.04.2023 | Red Star Line Museum

Een verdwenen stad? Hoe zou die er uitzien? Tijdens deze familiezondag bouw je, in het kielzog van de expo Wachtkamers voor architectuur, aan een grote verdwenen stad. Van berghutjes tot wolkenkrabbers, van tiny houses tot gigantische lofts. Zondag 9 april staat tijdens de familiezondag de architectuur centraal in het Red Star Line Museum.

Gratis | voor kinderen vanaf 6 jaar | zonder inschrijving

meer info
© Kurt Deruyter
© Kurt Deruyter
book launch
Wonen in Monnikenheide. Zorg, inclusie en architectuur
25.04.2023 | 20:00u | de singel

Op 25 april om 20:00u stellen het Vlaams Architectuurinstituut en architect-filosoof Gideon Boie in DE SINGEL het boek Wonen in Monnikenheide voor. Opgericht in 1973 door Wivina Demeester groeide dit in Zoersel gelegen zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking uit tot een internationale referentie voor inclusieve zorgarchitectuur. Tijdens een wervelend programma gaat moderator Olav Grondelaers (presentator Klara) in gesprek met betrokken architecten, bewoners en beleidsmakers.

programma en registratie
Still from the movie The Line That Follows, 2022 © Ola Hassanain
Still from the movie The Line That Follows, 2022 © Ola Hassanain
workshop
Herpositionering van de architectuurcultuur vanuit de marge
25.04.2023 | 18:30 | Globe Aroma, Brussel

Het Vlaams Architectuurinstituut organiseert een reeks workshops, een lezing en de pop-uptentoonstelling Intersections: Invisible in Architecture. De tweede workshop op 25 april gaat over de dringende noodzaak om de manieren waarop we architectuur maken en erover nadenken te dekoloniseren. Ola Hassanain (in residentie aan de Rijksakademie) treedt op als moderator.

lees meer
De Kameeldrijver van Josué Dupon op het feestzaalcomplex van de dierentuin, 1900. (Beeld: Vlaams Architectuurinstituut)
De Kameeldrijver van Josué Dupon op het feestzaalcomplex van de dierentuin, 1900. (Beeld: Vlaams Architectuurinstituut)
Lezing / congres
Het getemde paradijs. De gebouwen van de Antwerpse zoo
23.04.2023 | 14:00u | Zoo Antwerpen

Als deel van Erfgoeddag 2023 organiseert het Vlaams Architectuurinstituut de lezing Het getemde paradijs. Collectiebeheerder Stefaan Grieten focust op de historische gebouwen van de dierentuin van Antwerpen, met nadruk op het feestzaalcomplex dat tot stand kwam tussen 1895 en 1903. Wat was de rol van dieren, van de dierentuin zelf en welke invloed hadden ze op het ontwerp, het exterieur en het interieur van dit complex?

info en registratie

studiedag
Historisch Interieur en Design
29.04.2023

Met de studiedagen Historisch Interieur en Design wil UGent een forum bieden en een stimulans betekenen voor het wetenschappelijk onderzoek in België naar de geschiedenis van het interieur en design. De volgende editie vindt plaats op 29 april.

lees meer
opleiding
Ondernemen voor Architecten
Post Universitair Centrum

Deze opleiding gaat dieper in op de verschillende facetten die gepaard gaan met het goed managen van je job als architect of van een architectenkantoor.

lees meer

Instagram   Facebook   LinkedIn X
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
info@vai.be
T +32 (0)3 242 89 70
logo vlaanderen
Structurele partners
DE SINGEL Reynaers B2 B liggend pos rgb grey Febelcem Gyproc z w Bulo Stone 2018 Wienerberger Forster klein r Niko ill 85 Zwart No Baseline COSENTINO LOGO BLACK 02
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Vlaams Architectuurinstituut. Doorsturen naar geïnteresseerden is toegestaan. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u eerder opgaf dat u op de hoogte wenste te blijven van de initiatieven van het Vlaams Architectuurinstituut of omdat een kennis hem naar u doorstuurde. Voor deze nieuwsbrief worden betrouwbare bronnen gebruikt. De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden. Het Vlaams Architectuurinstituut is niet verantwoordelijk voor eventuele weergave van foute informatie. Het VAi behoudt het recht de gemelde informatie al dan niet te publiceren in de nieuwsbrief. Het VAi geeft de beschikbare informatie door, maar claimt geen volledigheid.