hero-image
Project Galgenweel - Archief Georges Baines (Collectie VAi - Collectie Vlaamse Gemeenschap) © Georges Baines
Maak kennis met de Archiefhub

Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) lanceert een nieuw platform voor onderzoek naar Belgische architectuur, bouwpraktijk, stedenbouw en design. Je vindt er gegevens over personen, organisaties, en gebeurtenissen die relevant zijn voor de ontworpen omgeving in Vlaanderen en Brussel na 1800. De databank is een instrument om te zoeken naar archief- en erfgoedcollecties die in verschillende archiefinstellingen worden bewaard, zoals CIVA, KADOC, Archief Gent, Rijksarchief, Design Museum Gent...

De Archiefhub voorziet ook een rijk aanbod aan digitaal beeldmateriaal uit onze eigen collectie.

meer over de archiefhub
Workshop Klasbak (beeld: Rik Vannevel)
Workshop Klasbak (beeld: Rik Vannevel)
Cursus / workshop
Leerlingen Basisschool Westerhem ontdekken Woning van Wassenhove tijdens Erfgoedweek
recap

Tijdens de Erfgoedweek trok het Vlaams Architectuurinstituut samen met leerlingen van Basisschool Westerhem naar Sint-Martens-Latem. Via een workshop in Woning van Wassenhove (1974, architect Juliaan Lampens) leerden ze bewuster omgaan met hun eigen woonomgeving.

lees meer
© Dominique Williaert
© Dominique Williaert
vernissage & panelgesprek
Intersections: Invisible in Architecture
save the date | 16.05.2023, 18:30u | de singel

Op 16 mei opent in DE SINGEL de pop-uptentoonstelling Intersections: Invisible in Architecture. Ze vormt het sluitstuk van een reeks workshops die de relatie tussen architectuur en sociale, economische en politieke machtsstructuren kritisch benadert. De openingslezing focust op kruisbestuivingen in architectuur, daarna volgt een gesprek met co-curatoren Hülya Ertas (VAi) en Luce Beeckmans (KULeuven) over hun ervaringen met de workshops. Dit alles met een hapje en een drankje.

schrijf je hier in
Flanders Architectural Review N°15: Xaveer De Geyter Architects, Melopee municipal building, Ghent © Maxime Delvaux
Flanders Architectural Review N°15: Xaveer De Geyter Architects, Melopee municipal building, Ghent © Maxime Delvaux
book launch
Allianties met de realiteit op Architectuurbiënnale Venetië
19.05.2023 | 17:30u | Café InParadiso, Venetië

Op 19 mei presenteren het Vlaams Architectuurinstituut en de Diplomatieke Vertegenwoordiging van Vlaanderen in Italië de nieuwste editie van het Architectuurboek Vlaanderen (Allianties met de realiteit) op de Biennale Architettura 2023 in Venetië.

Tijdens een panelgesprek gaat William Mann (Witherford Watson Mann architects) in gesprek met Xaveer De Geyter (Xaveer De Geyter Architects), An Fonteyne (noAarchitecten) en Hülya Ertas (Vlaams Architectuurinstituut).

lees meer
Apartment buildings in the Antwerp Docklands by Sergison Bates architects and Bovenbouw Architectuur © Stijn Bollaert
Apartment buildings in the Antwerp Docklands by Sergison Bates architects and Bovenbouw Architectuur © Stijn Bollaert
debate
Common Tones op London Festival of Architecture
01.06.2023 | 20:00u | St. James’s Church, London

In juni zetten het Vlaams Architectuurinstituut en de Vlaamse vertegenwoordiging in het Verenigd Koninkrijk architectuur uit Vlaanderen en Brussel in de kijker op het London Festival of Architectue (LFA). Het event op 1 juni is gelinkt aan de meest recente editie van het Architectuurboek Vlaanderen.

We nodigen een aantal namen uit Vlaanderen en Londen uit voor een gesprek over het verwantschap tussen de beide architectuurculturen: Vicky Richardson (Royal Academy of Arts), Sofie De Caigny (Vlaams Architectuurinstituut), Ellis Woodman (The Architecture Foundation), Jan Vermeulen (Studio Jan Vermeulen) en Sergison Bates Architects.

meer info

Lezing / congres
PAF community in gesprek met Karin Hartmann
23.05.2023 | 19:30u | Stadsform, Antwerpen

De Duitse architect Karin Hartmann onderzoekt en schrijft over bouwcultuur en de raakvlakken daarvan met feminisme. In het boek Black Turtleneck, Round Glasses: Expanding Planning Culture Perspectives onderzoekt ze vanuit een intersectioneel feministisch perspectief de structurele oorzaken die veel vrouwen - en iedereen die geen witte cis-man is - uit het vakgebied duwen. Op dinsdag 23 mei komt Hartmann naar Antwerpen om te spreken over haar bevindingen, daarna gaat ze het gesprek aan met het publiek.

lees meer
Tentoonstelling
Atlas of Proposals. Statues rivisited
11.05.2023 | 19:00u | BAC ART LAB, Leuven

Op 11 mei opent in BAC ART LAB (KU Leuven) de tentoonstelling Atlas of Proposals. Statues rivisited. Ze toont werk uit de ontwerpstudio Atlas of Proposals van Gijs Van Vaerenbergh.

lees meer
boekpresentatie
Pastoor van Arskerk De Haag, een tijdloze sacrale ruimte van de hand van Aldo Van Eyck
28.05.2023 | 12:00u | Den Haag

Op zondag 28 mei om 12.00 uur stelt architectuurhistoricus Francis Strauven zijn nieuwste boek voor; Pastoor van Arskerk De Haag, een tijdloze sacrale ruimte van de hand van Aldo Van Eyck.

lees meer
Instagram   Facebook   LinkedIn X
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
info@vai.be
T +32 (0)3 242 89 70
logo vlaanderen
Structurele partners
DE SINGEL Reynaers B2 B liggend pos rgb grey Febelcem Gyproc z w Bulo Stone 2018 Wienerberger Forster klein r Niko ill 85 Zwart No Baseline COSENTINO LOGO BLACK 02
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Vlaams Architectuurinstituut. Doorsturen naar geïnteresseerden is toegestaan. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u eerder opgaf dat u op de hoogte wenste te blijven van de initiatieven van het Vlaams Architectuurinstituut of omdat een kennis hem naar u doorstuurde. Voor deze nieuwsbrief worden betrouwbare bronnen gebruikt. De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden. Het Vlaams Architectuurinstituut is niet verantwoordelijk voor eventuele weergave van foute informatie. Het VAi behoudt het recht de gemelde informatie al dan niet te publiceren in de nieuwsbrief. Het VAi geeft de beschikbare informatie door, maar claimt geen volledigheid.