Erfgoed

Maak kennis met de VAi Archiefhub

Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) lanceert een nieuw platform voor onderzoek naar Belgische architectuur, bouwpraktijk, stedenbouw en design. Tegelijk vind je er een rijk aanbod aan digitaal beeldmateriaal uit onze collectie.

Ontdek de VAi Archiefhub

Maak kennis met de VAi Archiefhub
Copyright

Onderzoeksdatabank

In de VAi Archiefhub vind je gegevens terug over personen, organisaties, en gebeurtenissen (events) relevant voor de ontworpen omgeving in Vlaanderen en Brussel na 1800. De databank biedt een instrument om te zoeken naar archief- en erfgoedcollecties die in verschillende archiefinstellingen worden bewaard, zoals CIVA, KADOC, Archief Gent, Rijksarchief, Design Museum Gent enz.

De Archiefhub neemt de rol over van de Databank Architectuurarchieven, een databank die we hebben opgezet in samenwerking met ODIS, de onderzoeksdatabank voor intermediaire structuren in Vlaanderen. In de VAi Archiefhub bouwen we de informatie verder uit als een aparte dataset, los van ODIS. De gegevens tot en met 2022 blijven in ODIS beschikbaar en we onderzoeken hoe we in de toekomst informatie tussen beide databanken kunnen blijven uitwisselen.

Innovatie

In de Archiefhub vind je een rijke set aan filters waarmee je gericht kunt zoeken naar personen, organisaties, gebeurtenissen en archieven. Ben je enkel geïnteresseerd in beelden? Probeer dan de filter ‘Zoek beelden met AI tags’. Met deze filter zoek je intuïtief naar objecten die afgebeeld zijn op het beeld. Tip: Probeer eens termen als ‘schaalmodel’, ‘koepel’ of 'torenspits'.

De termen zijn automatisch aan de beelden toegekend door AI-technologie en zijn het resultaat van vernieuwend onderzoek dat we uitvoerden tijdens het project Van de lichtbak af. Ben je benieuwd naar hoe we de dia’s digitaliseerden en de AI software toepasten? Het VAi publiceerde hierover op CEST een technisch rapport.

VAi Archiefhub

Hét platform voor onderzoek naar Belgische architectuur, bouwpraktijk, stedenbouw en design.

Archiefhub