hero-image
Marie-José Van Hee © Jef Jacobs
prijs
Marie-José Van Hee wint Ultima

Op dinsdag 16 mei reikte de Vlaamse Gemeenschap de Ultimas 2022 uit tijdens een liveshow in Tour & Taxis. 13 laureaten ontvingen de Vlaamse cultuurprijzen, in evenveel categorieën, als erkenning voor hun verdienste in de socio-culturele sector. De Gentse architecte Marie-José Van Hee sleept de Ultima voor Architectuur en Toegepaste Kunsten in de wacht.


"Bijna een halve eeuw bouwt Marie-José Van Hee op de meest consistente wijze aan een oeuvre van woningen, publieke ruimte en cultuurgebouwen. Ze groeide uit tot een rolmodel voor veel jonge ontwerpers. Niet alleen omwille van de tijdloze kwaliteiten van haar werk, maar evengoed omdat ze toont dat ze plezier en vreugde ervaart bij het vinden van de juiste lichtinval, de perfecte kleurencombinatie of de geschikte houtsoort."

- jury Ultimas 2022

lees meer
House Van Hee, 1990, Foto: Crispijn Van Sas, 2016
House Van Hee, 1990, Foto: Crispijn Van Sas, 2016
tentoonstelling
Laatste week Marie-José Van Hee-expo
nog tot 21.05.2023 | de singel

Het Vlaams Architectuurinstituut nodigde de grande dame van de Belgische architectuurwereld uit om dertig jaar na haar eerste solo opnieuw een tentoonstelling in DE SINGEL te maken. In Marie-José Van Hee architecten. Een wandeling maak je niet enkel kennis met Van Hee's werk, je wandelt ook doorheen dat van andere architecten, opdrachtgevers, kunstenaars en denkers.

info & tickets
Across on Tour 2022-2023 VAi i.s.m. A+ Architecture in Belgium en ICA.WB
Across on Tour 2022-2023 VAi i.s.m. A+ Architecture in Belgium en ICA.WB
Tentoonstelling
Across on Tour: Brussel
15.06.2023 | MAD brussels

Na een tournee door België om hun werk te presenteren, installeren de acht jonge architectenbureaus Bauclub, Every Island, Laboratoire, Linto Architecture, Pashenko Works, Sophia Holst, Studio Ruben Castro en Wissel Architectuur Studio zich deze zomer in het MAD in Brussel voor een groepstentoonstelling.

Als opening van de groepstentoonstelling brengen de jonge telgen een gezamenlijke lezing op 15 juni 2023 in MAD Brussels. Na een inleiding door Jörn Aram Bihain (V+ architecture) stellen deze acht jonge architectenbureaus afkomstig uit alle hoeken van België hun architectuurpraktijk voor in reactie op een gemeenschappelijk thema Transformatie.

lees meer
Alte Pinakothek, Munich © Luis Bartolomé Marcos, Wikimedia
Alte Pinakothek, Munich © Luis Bartolomé Marcos, Wikimedia
registreer je nu!
As Found: International colloquium on adaptive reuse
05.09.2023 - 07.09.2023

Van 5 tot 7 september 2023 organiseren het Vlaams Architectuurinstituut en de Universiteit Hasselt het colloquium As Found: Experiments in Preservation. Het colloquium richt zich op ontwerpers, onderzoekers en studenten met een focus op concepten en praktijken die ingrijpen in de bestaande gebouwde omgeving, oftewel 'as found architecture'.

Boek je ticket vóór 16 juni en ontvang een early bird verlaagd tarief.

tickets en info

Vier Belgische projecten in shortlist European Award AHI
09.05.2023

Vier Belgische projecten maken kans om de 6e editie van de European Award AHI (Architectural Heritage Intervention) in de wacht te slepen.

lees meer
Begeleide uitstap / rondleiding
Hoe kunnen duurzaamheid en ontwerp hand in hand gaan?
23.05.2023

Op dinsdag 23 mei 2023 organiseren Kamp C en AR-TUR een exclusieve rondleiding in The Exploded View Beyond Building, een installatie volledig opgebouwd met biogebaseerde en circulaire materialen die vandaag.

lees meer
Lezing / congres
(Re)thinking ressources
20.05.2023

Naar aanleiding van de tentoonstelling In Vivo in het Belgische paviljoen op de architectuurbiënnale van Venetië, organiseert het Institut Culturel d'Architecture Wallonie Bruxelles (ICA-WB) op 20 mei een debat over de relatie tussen architectuur en grondstoffen.

lees meer
Cursus / workshop
Real Estate Lab 2023
25.05.2023

De Real Estate Labs zijn praktijkgerichte workshops over vastgoed gerelateerde topics. In een Real Estate Lab ga je actief aan de slag. In interactie met de docenten en deelnemers leer je hands-on de aangereikte tools en kennis toepassen.

lees meer
Cursus / workshop
Ondernemen voor Architecten
03.10.2023 - 26.03.2024

Deze opleiding van het Postuniversitair Centrum KU Leuven gaat dieper in op de verschillende facetten die gepaard gaan met het goed managen van je job als architect of van een architectenkantoor.

lees meer
Cursus / workshop
Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen 2023 - 2024
26.09.2023 - 25.06.2024

De opleiding is een hefboom om als partner in het ontwerp- en bouwproces impact te hebben op de verdere ontwikkeling van een toekomstbestendige woon- en leefomgeving

lees meer
Cursus / workshop
Bruges Summer School of Architecture & Crafts
jun - aug 2023

La Table Ronde de l'Architecture (TRA) organiseert in juli en augustus 2023 een summer school.

lees meer

Instagram   Facebook   LinkedIn X
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
info@vai.be
T +32 (0)3 242 89 70
logo vlaanderen
Structurele partners
DE SINGEL Reynaers B2 B liggend pos rgb grey Febelcem Gyproc z w Bulo Stone 2018 Wienerberger Forster klein r Niko ill 85 Zwart No Baseline COSENTINO LOGO BLACK 02
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Vlaams Architectuurinstituut. Doorsturen naar geïnteresseerden is toegestaan. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u eerder opgaf dat u op de hoogte wenste te blijven van de initiatieven van het Vlaams Architectuurinstituut of omdat een kennis hem naar u doorstuurde. Voor deze nieuwsbrief worden betrouwbare bronnen gebruikt. De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden. Het Vlaams Architectuurinstituut is niet verantwoordelijk voor eventuele weergave van foute informatie. Het VAi behoudt het recht de gemelde informatie al dan niet te publiceren in de nieuwsbrief. Het VAi geeft de beschikbare informatie door, maar claimt geen volledigheid.