hero-image
Marie-José Van Hee architecten. Een wandeling, 2022, Vlaams Architectuurinstituut, © Michiel De Cleene
vanaf 18.01.2023 | DE SINGEL
Architectuurexpo's heropenen hun deuren

Na een winterpauze kan je vanaf 18 januari de tentoonstellingen Marie-José Van Hee architecten. Een wandeling en BWMSTR Label. StadsStalling opnieuw bezoeken in DE SINGEL. Ontdek de inspiratiewereld van Marie-José Van Hee, de grande dame van de Belgische architectuur en maak kennis met de visie van Rooilijn architecten op fietsenparkings in de stad.

Info en tickets op vai.be

Bestel jouw ticket(s)
©Jean-Pierre Gabriel
©Jean-Pierre Gabriel
boekpresentatie
Riverside Tower Antwerpen
17.01.2022 | 20:00u | de singel

Op 17 januari stelt uitgeverij Artha het boek Riverside Tower Antwerpen voor tijdens een book launch in DE SINGEL. Aan de hand van nooit eerder gepubliceerd archiefmateriaal, grotendeels bewaard in het Vlaams Architectuurinstituut (VAi), reconstrueert auteur Marc Dubois de bouwgeschiedenis van de toren met bijzondere aandacht voor het schitterende penthouse op de twintigste verdieping. Op 17 januari werpen auteur Marc Dubois en Laurence Heindryckx een licht op de woontorens op Linkeroever en specifiek op de Riverside Tower.

info & tickets
BOS ism Kind en Samenleving en Endeavour Elise Candry
BOS ism Kind en Samenleving en Endeavour Elise Candry
Prijs / wedstrijd
Tiende reeks Bouwmeester Labels geselecteerd
BWMSTR Labels 2022-2023

Voor het tiende jaar op rij ging het Team Vlaams Bouwmeester met het Bouwmeester Label (BWMSTR Label) op zoek naar sterke ruimtelijke concepten en geïntegreerde onderzoeksvragen die een positief maatschappelijk verschil kunnen maken. Ook dit jaar gebeurde dit in nauwe samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut. Drie onderzoeksteams ontvingen het label om hun project verder uit te werken.

lees meer
Microsoft Teams image
Microsoft Teams image
As Found: International colloquium on adaptive reuse
deadline 31.01.2022

Van 5 tot 7 september 2023 organiseren het Vlaams Architectuurinstituut en de Universiteit Hasselt het colloquium As Found. Het richt zich op ontwerpers, onderzoekers en studenten met een focus op concepten en praktijken die ingrijpen in de bestaande gebouwde omgeving, oftewel 'gevonden architectuur'.

Oproep
Prijs Wivina Demeester voor excellent bouwheerschap 2023
deadline 27.02.2023

De Prijs Wivina Demeester bekroont publieke opdrachtgevers die met hun voorbeeldig ontwikkelingstraject, doordachte aanpak en zin voor vernieuwing kwaliteit vooropstellen. Opdrachtgevers kunnen zich kandidaat stellen binnen de categorieën ‘Architectuuropdracht’, ‘Masterplan’ en ‘Kunst in opdracht’.

lees meer
Lezing / congres
B+, Bureau Bouwtechniek en DENC-STUDIO over hun passie voor circulariteit en erfgoed
12.01.2023

Op 12 januari nodigt Architectuurwijzer in CCHA (Hasselt) drie Vlaamse architecten uit die pionieren op vlak van circulair bouwen. Alle drie realiseerden ze recent een mooi voorbeeldproject, in samenwerking met hun opdrachtgever, en die vooral met veel passie en trots vertellen over hun vak en hun bijzondere project.

lees meer
Oproep
Event gepland in 2024? Haal het EU-voorzitterschapslabel binnen!
30.04.2023

Op 1 januari 2024 wordt België voor 6 maanden voorzitter van de Raad van de Europese Unie: een uitgelezen kans om aan Europa te tonen welke rijkdom het culturele landschap en het middenveld in Vlaanderen te bieden hebben. Organiseer jij in de eerste helft van 2024 een publieksgericht initiatief of event? Stel je dan kandidaat voor het voorzitterschapslabel, een Europees kwaliteitslabel dat wordt uitgereikt aan een select aantal events.

lees meer
Oproep
6e editie European Award AHI
deadline 17.03.2023

Dien jouw project in voor de zesde editie van de European Award AHI. De prijs focust op projecten met een hoge architecturale erfgoedwaarde.

lees meer
Oproep
Drawings as Objects of Knowledge Part II
deadline 30.01.2023

Voor de tweede editie van het symposium Drawings as Objects of Knowledge, nodigt KU Leuven onderzoekers en praktiserende architecten uit om in dialoog te gaan met de Drawing Matter Collection.

lees meer

Instagram   Facebook   LinkedIn X
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
info@vai.be
T +32 (0)3 242 89 70
logo vlaanderen
Structurele partners
DE SINGEL Reynaers B2 B liggend pos rgb grey Febelcem Gyproc z w Bulo Stone 2018 Wienerberger Forster klein r Niko ill 85 Zwart No Baseline COSENTINO LOGO BLACK 02
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Vlaams Architectuurinstituut. Doorsturen naar geïnteresseerden is toegestaan. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u eerder opgaf dat u op de hoogte wenste te blijven van de initiatieven van het Vlaams Architectuurinstituut of omdat een kennis hem naar u doorstuurde. Voor deze nieuwsbrief worden betrouwbare bronnen gebruikt. De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden. Het Vlaams Architectuurinstituut is niet verantwoordelijk voor eventuele weergave van foute informatie. Het VAi behoudt het recht de gemelde informatie al dan niet te publiceren in de nieuwsbrief. Het VAi geeft de beschikbare informatie door, maar claimt geen volledigheid.