hero-image
© VAi
rapport
Integrale veldanalyse van het cultureel erfgoed van stoel tot stad

Het Kenniscentrum van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) pakt uit met een integrale veldanalyse van het cultureel erfgoed, van stoel tot stad. Het werpt een licht op het erfgoed van onze ontworpen omgeving en focust op de domeinen architectuur, stedenbouw, bouwbedrijf en vormgeving.

De veldanalyse is opgebouwd rond de vragen: Wie produceert dit erfgoed? Waar vind je het? Welke uitdagingen en opportuniteiten vormen zich rond dit erfgoed? Hoe ziet de toekomst eruit?

Het rapport geeft een overzicht van de toestand van dit erfgoed, brengt hiaten en huidige trends in kaart en wijst op kansen en noden die errond ontstaan. Die inzichten vertalen zich in een aantal aanbevelingen voor erfgoedbeheerders, dienstverleners en beleidsmakers. Daarnaast maakt deze veldanalyse ontwerpers en onderzoekers wegwijs in ontwikkelingen van de ontwerpdiciplines en de bewaarplaatsen van het cultureel erfgoed.

lees meer en download de veldanalyse
© VAi
© VAi
in de kijker
Adviespagina's
vai.be

Wist je dat het Vlaams Architectuurinstituut naast een rijke collectie en publiekswerking, ook een kenniscentrum heeft? Dit vierkoppige team staat voor je klaar om vragen te beantwoorden over onderzoek, archiefbeheer (voor ontwerpers, bedrijven en erfgoedprofessionals) en subsidies.

Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact op via kenniscentrum@vai.be

ontdek de adviespagina's
Collectie Stad Antwerpen, Letterenhuis
Collectie Stad Antwerpen, Letterenhuis
Lezing / congres
Methodologie Wiki Women Design als best-practice
07.03.2024 & 08.03.2024

Kunst- en architectuurhistoricus Zsuzsanna Böröcz brengt een keynote lezing op de Docomomo ISC/ID conference 2024 over de aanpak van de Wikipediaschrijfsessies in het Wiki Women Design Project (2020-2021). Het internationale congres vindt plaats op 7 en 8 maart 2024 in Lissabon en Cascais. De Internationale vrouwendag op 8 maart vormt de perfecte gelegenheid om een diepere inkijk te geven in de creatieve praktijk van modernistische vrouwelijke interieurontwerpers en kunstenaars.

lees meer

webinar
Tweede projectoproep nalatenschappen kunstenaars
30.01.2024

Hoe gaan kunstenaars en ontwerpers om met hun nalatenschap? Hoe borgen we hun archieven, collecties of praktijken? Om daarover meer kennis en expertise te vergaren, lanceerde de minister van Cultuur in 2023 een projectoproep rond nalatenschappen van kunstenaars. Wegens het grote succes van deze oproep, lanceert hij in 2024 een tweede oproep. In een online infosessie krijg je meer uitleg over het doel en de voorwaarden.

lees meer
pilootproject kunstenerfgoed
Lucien De Roeck: Getekende kennis
2023-2024

In november 2023 start het pilootproject kunstenerfgoed rond de nalatenschap van Lucien De Roeck (1915-2002), een van de invloedrijkste grafische vormgevers van ons land. Het VAi Kenniscentrum ondersteunt het Fonds Lucien De Roeck bij het toegankelijk maken van het archiefmateriaal.

lees meer

Instagram   Facebook   LinkedIn X
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
info@vai.be
T +32 (0)3 242 89 70
logo vlaanderen
Structurele partners
DE SINGEL Reynaers B2 B liggend pos rgb grey Febelcem Gyproc z w Bulo Stone 2018 Wienerberger Forster klein r Niko ill 85 Zwart No Baseline COSENTINO LOGO BLACK 02
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Vlaams Architectuurinstituut. Doorsturen naar geïnteresseerden is toegestaan. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u eerder opgaf dat u op de hoogte wenste te blijven van de initiatieven van het Vlaams Architectuurinstituut of omdat een kennis hem naar u doorstuurde. Voor deze nieuwsbrief worden betrouwbare bronnen gebruikt. De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden. Het Vlaams Architectuurinstituut is niet verantwoordelijk voor eventuele weergave van foute informatie. Het VAi behoudt het recht de gemelde informatie al dan niet te publiceren in de nieuwsbrief. Het VAi geeft de beschikbare informatie door, maar claimt geen volledigheid.