hero-image
Portret Lucien De Roeck, 1987. Beeld Philippe Splingart © Fonds Lucien De Roeck
pilootproject
Lucien De Roeck. Getekende kennis

Ook grafische ontwerpers hebben een impact op onze architectuurcultuur. De afgelopen twee jaar werkte het VAi aan het toegankelijk maken van de nalatenschap van de invloedrijke grafisch ontwerper Lucien De Roeck (1915-2002), bekend van onder meer de vijfpuntige ster van Expo 58.

Dankzij het Pilootproject nalatenschappen kunstenerfgoed digitaliseerde het Fonds Lucien De Roeck, ondersteund door het VAi, 5500 werken uit zijn archief. Ontdek hoe dit project het rijke erfgoed van Lucien De Roeck toegankelijker maakt voor toekomstige generaties.

Lucien De Roeck, Brussel 1957 © Fonds Lucien De Roeck
Lucien De Roeck, Brussel 1957 © Fonds Lucien De Roeck
portret
Lucien De Roeck

Lucien De Roeck (1915- 2002) is een Belgisch grafisch vormgever, typograaf en illustrator. Zijn wellicht bekendste werk is het logo met de vijfpuntige ster van Expo 58. Hij ontwierp ook tal van affiches, publiciteitscampagnes, boekcovers, folders, brochures, postzegels en bankbiljetten. Voor het satirische tijdschrift 'Pan' maakte hij jarenlang illustraties bij recensies van theater, muziek, dans en opera. Gedurende veertig jaar gaf hij les aan Ter Kameren, Sint-Lucas Antwerpen en andere instituten, waar hij generaties typografen en reclamemakers opleidde.

architectuur
De grafische architect

Als jonge man droomde De Roeck ervan architect te worden, maar door omstandigheden koos hij uiteindelijk voor de studie Publiciteit en Etalage aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK), La Cambre. Toch blijven de invloeden van architectuur duidelijk zichtbaar in zijn werk. Hij realiseerde een aantal ontwerpen die tot het collectieve geheugen van de naoorlogse generatie behoren. Dankzij zijn connectie met Henry van de Velde en het netwerk rond La Cambre kwam hij in contact met Belgische architecten zoals Roger Bastin, Maurice Culot en Christophe Gevers.

alles over lucien de roeck
podcast
Re-Design: Het archief van Lucien De Roeck

Ontdek nog meer verhalen en unieke anekdotes. Luister naar de podcast Re:design, waarin designers Kjelle Vergauwe en Thomas Vanhuyse een aflevering wijden aan het archief van Lucien De Roeck. Ze gaan in gesprek met Jean-Michel Meyers en Tine Poot (VAi) en ontrafelen De Roecks rijke geschiedenis.

beluister de podcast
kenniscentrum
Pilootproject nalatenschappen

Het project rond grafisch vormgever Lucien De Roeck (1915-2002) is een van de twaalf Pilootprojecten nalatenschappen (2023-2024) geselecteerd door het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Het focust op bewustmaking, digitalisering en het verbeteren van de toegankelijkheid van het archief voor gebruikers. De documentaire archieven zijn zeldzaam en het ontwerpproces is moeilijk te traceren, aangezien momenteel voornamelijk afgewerkte grafische producten worden bewaard. Het VAi-Kenniscentrum ondersteunt het Fonds Lucien De Roeck bij het toegankelijk maken van het archiefmateriaal voor gebruikers.

alles over het pilootproject

Instagram   Facebook   LinkedIn X
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
info@vai.be
T +32 (0)3 242 89 70
logo vlaanderen
Structurele partners
DE SINGEL A+ Architecture in Belgium Reynaers Aluminium Bulo Cosentino Febelcem forster Stone Wienerberger
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Vlaams Architectuurinstituut. Doorsturen naar geïnteresseerden is toegestaan. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u eerder opgaf dat u op de hoogte wenste te blijven van de initiatieven van het Vlaams Architectuurinstituut of omdat een kennis hem naar u doorstuurde. Voor deze nieuwsbrief worden betrouwbare bronnen gebruikt. De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden. Het Vlaams Architectuurinstituut is niet verantwoordelijk voor eventuele weergave van foute informatie. Het VAi behoudt het recht de gemelde informatie al dan niet te publiceren in de nieuwsbrief. Het VAi geeft de beschikbare informatie door, maar claimt geen volledigheid.