Hoe kan architectuur zorg dragen voor onze planeet en zijn bewoners? De tentoonstelling Care for Space for Care. Scenes from Flanders and Brussels onderzoekt hoe zorgzaam architectuur uit Vlaanderen en Brussel is. Ze doet dit aan de hand van negen cases en drie thema's: afhankelijkheid, onderhoud en posthumanisme.
De tentoonstelling belicht negen recente projecten met een focus op het proces, de betrokkenen en het voorafgaande onderzoek. Care for Space for Care. Scenes from Flanders and Brussels doet je nadenken over de ecologische en sociaalmaatschappelijke rol van architectuur. Ze vormt het Belgische luik van de gelijklopende tentoonstelling Critical Care. Architecture for a Broken Planet.
Zorgen voor anderen vergt empathie. Je maakt de personen die betrokken zijn bij een project zichtbaar, je zorgt ervoor dat ze gehoord worden. De voorbeeldprojecten in deze tentoonstelling gaan verder dan de klassieke participatiemodellen. Wederkerige afhankelijkheid heeft oog voor persoonlijke zaken, emotionele arbeid en toont de menselijke kant van werken met ruimtes. Het herinnert ons aan het feit dat architectuur wordt gemaakt door, voor én met mensen.
Projecten:
Een gebouw ontwerpen dat makkelijk onderhoud toelaat, is ook een vorm van zorg. Het is een weloverwogen beslissing om te werken met duurzame materialen, details en een open ontwerp dat aanpassingen en toe-eigening toelaat. Een ontwerp dat focust op het onderhoud van een gebouw, beschouwt de structuur ervan als de sleutel voor een lang leven. Het is een vorm van respect voor de natuur als gelimiteerde bron voor materialen, maar ook ten aanzien van het collectieve (stedelijke) geheugen.
Projecten:
Posthumanisme vereist een nieuw begrip van zorg dragen voor onze planeet en voor alle wezens en materialen die dezelfde ruimte en toekomst delen. Een posthumane architectuur werkt met alle relevante actoren, materialen en expertises om samen ruimtes te creëren waar iedereen van kan genieten.
Projecten:
Kom op 27 mei naar De Singel voor de opening van de dubbeltentoonstelling Caring Architecture. Ontdek aan de hand van nationale en internationale voorbeelden hoe architectuur zorgzaam kan zijn voor haar context, gebruikers én makers.
meer informatieAls onderdeel van het interactieve programma, organiseren het VAi en Newrope drie excursies naar verschillende projecten uit de Care For Space For Care-tentoonstelling. De excursies worden telkens gevolgd door een dialoog tussen de architecten, de deelnemers en Newrope.
Meer informatie op de projectpaginaHaal meer uit je bezoek en boek een gids via Expeditie De Stad! Een gegidst bezoek kan ook buiten de normale openingsuren.
Praktische info:
28.05.2022 - 11.09.2022
Van woensdag tot zondag van 14:00u tot 19:00u. en bij avondvoorstellingen tot 22:00 u.
gratis
27.05.2022
Schrijf je hier in
De Singel (Expo)
Desguinlei 25, 2018 Antwerpen (BE)
Hülya Ertas, Sofie De Caigny
Vlaams Architectuurinstituut en De Singel
Laura Muyldermans & LDSRa
de Vlaamse Gemeenschap
In 2022 staat het architectuurprogramma in het teken van zorg. Met dit brede thema vestigen we de aandacht op de bijzondere impact van zorgzaamheid op de gebouwde omgeving. Zorg gaat over koesteren, onderhouden en veiligstellen voor de toekomst. Architectuur die zorgt, onderscheidt zich door haar empathie voor de context, de gebruikers én de makers. Caring Architecture denkt op lange termijn en is kritisch ten opzichte van de menselijke activiteit op de planeet.