Op vijf minuten wandelen van het Zuidstation vind je de Oude Veeartsenijschool in hartje Anderlecht. In 1969 verhuist de opleiding diergeneeskunde naar Luik. Het gebouw komt leeg te staan en is jarenlang hopeloos verwaarloosd, ondanks zijn kwalificatie als monument. Gelukkig wordt het gebouw uiteindelijk intensief gerenoveerd. Sinds enkele jaren functioneert de school nu als business center maar is er ook ruimte voor seminaries of concerten.
Wie zoekt, die vindt!
Dankzij de renovatie is de Oude Veeartsenijschool herboren. Juist de kwalificatie als monument, maakt deze wedergeboorte niet zo vanzelfsprekend. Zo mogen de architecten geen nieuwe ramen toevoegen. Dit probleem lossen ze op met het ‘doos-in-doos principe’. De muren zijn van binnenuit geïsoleerd. Zo krijgen de binnenkanten van de raamopeningen een nieuwe dikte en kunnen ze afgesloten worden met een extra raam aan de binnenkant. Op die manier blijven niet alleen de mooie ramen gespaard maar zijn de ruimtes akoestisch afgesloten van de buitenwereld. Dit is ideaal voor de inrichting van de nieuwe kantoren en co-working ruimtes. Op de tweede verdieping herstellen de architecten de grote aula in ere. Prachtige details zoals de beschilderde doeken tegen het plafond zijn gered waar ze nog gered konden worden en vormen nu de eyecatcher van de zaal.
Maar naast renoveren is er ook ruimte voor moderniseren. De architecten vullen het gebouw aan met nieuwe details. En wie zoekt, die vindt. Deze details zijn vaak een knipoog naar het verleden van het gebouw. Zo kan je hier en daar een smaakvolle dierenprint ontdekken en is de eetzaal uitgerust met levensgrote foto’s van koeien. Het is mooi om te zien hoe een prachtig gebouw zoals de Oude Veeartsenijschool haar immense grandeur kan behouden en tegelijkertijd fungeert als katalysator voor nieuwe initiatieven.
- Sophie Bresseleers
Gemeente Anderlecht
Veeartsenstraat 47
1070 Anderlecht
België
2021