hero-image
A class photograph with a o Martha Van Coppenolle at the Technisch Instituut van Sint Maria in Antwerp ca 1930 Collection City of Antwerp Letterenhuis
internationale vrouwendag
Twee jaar Wiki Women Design!

Vandaag is het internationale vrouwendag, tijd voor een voorlopige balans van twee jaar Wiki Women Design. Met dit project wil het VAi met behulp van Wikipedia vrouwelijke ontwerpers meer zichtbaar maken. Sinds de start in 2020 zijn er 7,5% meer Wikipedia-artikels over vrouwelijke ontwerpers. Nog steeds refereert maar 1 op de 8 artikels naar een vrouw, maar het werk gaat voort. Samen met een indrukwekkend publiek van vrijwilligers, studenten, ontwerpers, onderzoekers en projectpartners organiseren we schrijfsessies. Tot hiertoe redigeerden, vertaalden en/of corrigeerden 282 deelnemers ongeveer 239 Wikipedia-artikels. We zijn bijzonder trots op dit collectieve resultaat!

alles over Wiki Women Design
keramist
Lutgart De Meyer
°1924

Lutgart De Meyer is een Belgische beeldend kunstenaar geboren in 1924 in Geel. Ze wijdt haar carrière aan keramische kunst, toegepaste keramiek en, meer recentelijk, maakt ze collages en sculpturen op basis van natuurlijke materialen, textiel en gerecyclede objecten.

lees meer
grafisch ontwerper en scenografe
May Néama
1917 – 2007

May Néama was een Antwerpse kunstenaar. Ze was vooral bekend als schilder, illustrator, beeldhouwer en graficus. Ze ontwierp affiches, decoraties voor het interieur, illustraties voor kinderboeken, toneeldecors en kostuums, postzegels, bankbiljetten, reclame en verpakkingen, speelkaarten.

lees meer
pionier in de Belgische Mode
Jenny Meirens
1945 – 2017

Jenny Meirens was een pionier in de Belgische mode. In 1988 richtte ze samen met ontwerper Martin Margiela Neuf Sarl op, het bedrijf achter hun modehuis Maison Martin Margiela.

lees meer
grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar
Martha Van Coppenolle
1912 – 2004

Martha Van Coppenolle was een Vlaams-Belgische grafisch ontwerper, illustrator en beeldend kunstenaar. Ze staat bekend als een van de meest invloedrijke Vlaamse illustratoren uit de twintigste eeuw.

lees meer
Wachtkamers voor architectuur (Beeld: Malgorzata Maria Olchowska)
Wachtkamers voor architectuur (Beeld: Malgorzata Maria Olchowska)
tentoonstelling & boek
Wachtkamers voor architectuur
vanaf 31.03.2023 | Red Star Line Museum

Wat gaat er vooraf aan architectuur? In de expo en het gelijknamige boek Waiting Rooms of Architecture onderzoekt architect-kunstenaar Malgorzata Maria Olchowska (°1982 Bartoszyce, Polen) hoe persoonlijke en collectieve herinneringen onze kijk op de gebouwde omgeving beïnvloeden. Volgens Olchowska staat er geen limiet op de weerbaarheid van steden: “Steden gaan op en neer, dat zien we nu bij de oorlog in Oekraïne of bij de aardbeving in Turkije en Syrië. Stadswijken die nu in puin liggen, worden vroeg of laat weer opgebouwd.” Op vraag van het Vlaams Architectuurinstituut, gaat Olchowska met haar werk in dialoog met de collectie van het Red Star Line Museum.

Vanaf 31.03.2023 in het Red Star Line Museum.

schijf je hier in voor de vernissage op 30.03.2023

prijs
David Chipperfield wint Pritzker Prize
08.03.2023

De Britse architect David Chipperfield sleept dé internationale architectuurprijs in de wacht. Naast woontorens,, omroepgebouwen en justitiehuizen, is hij vooral bekend om zijn musea-ontwerpen. Kenmerkend is dat hij met respect voor de context en het bestaande patrimonium ontwerpt. De Standaard (08.03.2023): "Er waren tijden dat starchitects van sensationele gebouwen de Pritzker Prize wonnen, de hoogste architectuuronderscheiding ter wereld. Nu wint David Chipperfield omdat hij dat net níet is."

In België kennen we Chipperfield van de Westkaaitorens in Antwerpen.

lees meer
in de kijker
80 jaar b0b in beelden
collectiehighlight

Het Vlaams Architectuurinstituut beheert het archief van AWG, het architectenbureau dat b0b Van Reeth in 1981 oprichtte. Naar aanleiding van zijn 80ste verjaardag presenteren we een online collectiehighlight met beelden van 80 projecten uit dit rijke archief.

Ontdek 4 weken lang op Instagram en Facebook een greep uit Van Reeths projecten.

bekijk alle beelden
Lezing / congres
Van der Laandag
25.03.2023

Met een heuse Van der Laan-dag zet de Van der Laan Stichting op 25 maart de befaamde monnik-architect Dom Hans Van der Laan in de kijker. De Stichting informeert je over hun plannen en voorziet een inspirerend programma. Verschillende sprekers zullen het thema Tactiliteit en Techniek in de Bossche School duiden.

lees meer
Prijs / wedstrijd
Concertzaal De Bijloke wint Erfgoedprijs 2022 van Provincie Oost-Vlaanderen
06.03.2023

Provincie Oost-Vlaanderen zocht voor haar Erfgoedprijs 2022 een voorbeeldige herbestemming van onroerend erfgoed. Drie sterke kandidaten gingen de strijd aan: Concertzaal De Bijloke in Gent, de Paterskerk in Sint-Niklaas en hoeve De Baere in Maldegem. Uiteindelijk was het De Bijloke die het meest overtuigde.

lees meer
Instagram   Facebook   LinkedIn X
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
info@vai.be
T +32 (0)3 242 89 70
logo vlaanderen
Structurele partners
DE SINGEL Reynaers B2 B liggend pos rgb grey Febelcem Gyproc z w Bulo Stone 2018 Wienerberger Forster klein r Niko ill 85 Zwart No Baseline COSENTINO LOGO BLACK 02
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Vlaams Architectuurinstituut. Doorsturen naar geïnteresseerden is toegestaan. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u eerder opgaf dat u op de hoogte wenste te blijven van de initiatieven van het Vlaams Architectuurinstituut of omdat een kennis hem naar u doorstuurde. Voor deze nieuwsbrief worden betrouwbare bronnen gebruikt. De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden. Het Vlaams Architectuurinstituut is niet verantwoordelijk voor eventuele weergave van foute informatie. Het VAi behoudt het recht de gemelde informatie al dan niet te publiceren in de nieuwsbrief. Het VAi geeft de beschikbare informatie door, maar claimt geen volledigheid.