b0b80

b0b Van Reeth (1943) is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van zijn generatie. Als architect, docent, theoreticus en eerste Vlaamse Bouwmeester drukte hij zijn stempel op het architectuurlandschap in Vlaanderen, Brussel en Nederland. Het veelzijdige parcours van Van Reeth zit vol verrassende wendingen en spraakmakende realisaties. Hij koppelt architectuur los van dogma en stijl en laat het uitgroeien tot duurzame structuren op maat van mens en omgeving. Zijn werk kent veel navolging en oogst internationale waardering.

b0b80

De beginjaren

Van Reeth debuteert als jonge architect met een informele architectuur waarbij de creaties van de Vlaamse zelfbouwers model staan. Tegelijkertijd zet hij zich met de werkgroep Krokus in voor de herwaardering van de Vlaamse steden. Vanaf de jaren 1970 gebruikt hij steeds meer geometrische structuren en klassieke bouwonderdelen. Deze ‘classicistische’ benadering maakt na de oprichting van zijn zijn bureau Architectenwerkgroep in 1981 plaats voor meer verbeelding en plasticiteit. De impact van dit nieuwe werk is opmerkelijk. Het huis Van Roosmalen en het Zuiderterras zet Antwerpen meteen op de internationale architectuurkaart.

"Ik maak geen architectuur, ik maak gebouwen, verzamelingen van gebouwen, omgevingen, die ik met een alledaagse, emotieloze precisie en door minimale ingrepen betekenisvol probeer te krijgen. Ik probeer dat te doen met zo weinig mogelijk materiaal, maar wel zorgzaam, en met zo weinig mogelijk werkuren, maar met visie."
‐ b0b Van Reeth
"Ik heb geen stijl en ik tracht er ook geen te ontwikkelen. Het is me eerder om de attitude dan om de stijl te doen."
‐ b0b Van Reeth
"Het huis Van Roosmalen was een stedenbouwkundige zet, een polemisch gebaar tegenover de oprukkende verloedering van de plek. Met een woning iets monumentaals willen etaleren, is normaal verkeerd. Maar hier paste het perfect."
‐ b0b Van Reeth
"De architect moet intelligente ruïnes ontwerpen, ruwe structuren die aangepast kunnen worden aan de eisen van de opdrachtgever en de tijd. Dit betekent dat er geen behoefte bestaat aan maatpakken, maar aan confectiepakken."
‐ b0b Van Reeth

De jaren 1990

Met het ontwerp voor een kantoorgebouw in Averbode keren Van Reeth en AWG terug naar de eenvoud van het pure bouwen. Deze discrete en tijdloze constructies worden ook in Nederland opgemerkt. Van Reeth en AWG krijgen er vanaf de jaren 1990 tal van opdrachten voor collectieve woonprojecten.

"Ik kan met alle materialen iets aanvangen, maar het is fantastisch wat je met baksteen allemaal kunt doen. Ik ben een baksteenverknochte metselaar."
‐ b0b Van Reeth
"We roepen al lang dat we moeten stoppen met verkavelen en dat we het best in de stad gaan wonen. De stad dient om te wonen. En den buiten. Da’s voor de koeien. En voor de vogels."
‐ b0b Van Reeth

De jaren 2000

Begin 1999 neemt Van Reeth de taak van eerste Vlaamse Bouwmeester op zich. Tijdens zijn mandaat trekt hij resoluut de kaart van een ambitieus publiek opdrachtgeverschap en kwaliteitsvolle architectuur en stedenbouw. In de latere jaren van zijn actieve loopbaan ontwerpt hij nog enkele sleutelprojecten, waaronder de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren en de Kazerne Dossin in Mechelen.

"Het is een misverstand dat de architect vrij moet zijn. Hoe meer beperkingen je hebt, hoe makkelijker het is om creatief te zijn."
‐ b0b Van Reeth

Leeszaal

Wil je graag ter plaatse een archief inkijken?

Dit kan in ons Archiefhuis:
Parochiaanstraat 7
2000 Antwerpen

maandag t/m vrijdag: 09:00u-17:00u
Enkel op afspraak via
architectuurarchief@vai.be
32 (0)3 202 04 83

weekend en feestdagen: gesloten
zomersluit 2024: 15 juli t/m 28 juli


Het archief kan ook in groep bezocht worden. De aanvraag hiervoor gebeurt ten minste 3 weken op voorhand via architectuurarchief@vai.be.


Plan hier je bezoek

VAi Archiefhub

Zoek en vind archieven binnen en buiten de VAi-Collectie op de VAi Archiefhub.


Naar de Archiefhub

VAi Bibliotheek

Snuister door meer dan 10.000 boeken in onze rijkgevulde bibliotheek


Naar de catalogus