hero-image
© Matthew Gandy
dubbellezing | 20.02.2024, 20:00u | de singel
Matthew Gandy, 1010, Fallow en Grue over stedelijke natuur

Op 20 februari nodigen het Vlaams Architectuurinstituut en Archipel de gerenommeerde stedenbouwkundige Matthew Gandy uit voor een dubbellezing samen met de drie ontwerpbureaus achter de tentoonstelling Stedelijke natuur: 1010 architecture urbanism, Fallow en Grue.

Wat is stedelijke natuur? En wat kan het zijn? Via zijsporen binnen het architectuurdiscours gaat deze dubbellezing op zoek naar andere ontwerpmethodes, andere inzichten en voorbeelden die de mainstream fundamenteel bevragen vanuit stadsecologie, inclusie, jongeren, vogels, tijdelijkheid...

info & tickets
© platform architectuur
© platform architectuur
vernissage
Tafelzetting #8: platform architectuur
vernissage | 22.02.2024 | de singel

Op donderdag 22 februari opent de tentoonstelling Tafelzetting #8 platform architectuur. Architecten Maxime Balcaen, Servaas De Wandel en Kobe Pillen geven in gesprek met reekscurator Petrus Kemme toelichting bij hun werk. De installatie die het jonge bureau op het voorplein van DE SINGEL maakt, toont een doorgedreven onderzoek naar typologie en stedenbouwkundige figuren.

tickets en info
© VAi
© VAi
film
Bie Plevoets en Sofie De Caigny over tentoonstelling Gevonden architectuur
youtube

Plan je binnenkort een bezoek aan de tentoonstelling Gevonden architectuur in DE SINGEL en weet je nog niet goed wat te verwachten? In een korte introfilm helpen curatoren Bie Plevoets en Sofie De Caigny je op weg.

bekijk de film

Prijs / wedstrijd
Vier Belgische projecten in shortlist EU Mies Awards 2024
23.01.2024

De organisatie achter de EU Mies Awards heeft de shortlist bekendgemaakt voor editie 2024. Vier Belgische projecten maken deel uit van het selecte groepje van veertig projecten.

ontdek de vier projecten
prijs
Nathalie Van der Massen wint Henry van de Velde Young Talent Award
24.01.2024

In 2016 toonde textielontwerpster Nathalie Van der Massen in opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut haar werk met een installatie in DE SINGEL. Van der Massen is niet voor één artistiek gat te vangen. Haar nog jonge oeuvre schippert feilloos tussen interieurstukken en autonome objecten. Geen wonder dat ze dit jaar de Henry van de Velde Young Talent Award in ontvangst mag nemen.

lees meer
Tentoonstelling
Triënnale Brugge 2024 maakt locaties van kunstinstallaties bekend
13.04.2024

De start van Triënnale Brugge 2024 nadert met rasse schreden. Al op 13 april neemt het kunst- en architectuurfestival terug de historische stad in met twaalf installaties. Voor de keuze van de locaties gingen de ontwerpers met de curatoren op zoek naar verborgen of onbekende plekken in Centrum — West-Brugge en in Zeebrugge, met de bedoeling om er tijdelijk een nieuwe invulling aan te geven.

lees meer
Architectuur
Triënnale Brugge versterkt banden met andere kunstentriënnales
12.01.2024

Op vrijdag 12 januari 2024 ondertekende Triënnale Brugge samen met de triënnales van Kortrijk, Beaufort en Duinkerke (FR) een samenwerkingscharter. Dit akkoord haalt de banden tussen dekunstentriënnales van Vlaanderen en Noord-Frankrijk aan en betekent de start van een structurele samenwerking.

lees meer
Lezing / congres
Bouwen aan een feministische architectuurpraktijk: participatie, inclusie en de schaduwklant
06.02.2024

Een gebrek aan genderbalans en diversiteit is een prangend thema bij architectenbureaus. Welke attitudes en praktijken kunnen architecten ontwikkelen om meer effectief participatief te ontwerpen? Waar liggen de sleutels tot een grotere meerstemmigheid in stadsontwikkeling en architectuurprojecten? Ontdek het op 6 februari bij PAF.

lees meer
Lezing / congres
Symposium: Classroom
16.02.2024

In het kader van het project Classroom, a teenage view organiseert kunsthuis Z33 op 15 en 16 februari een symposium.

lees meer
oproep
Gezocht: multidisciplinair team Scheldebrug en kaaien
deadline 12.03.2024

Stel je kandidaat voor de ontwerpwedstrijd van de Scheldebrug en kaaien. De Vlaamse Waterweg nv en de stad Antwerpen willen via een ontwerpwedstrijd een multidisciplinair team aanstellen om de brug te bouwen via een Design Build Maintain procedure (DBM).

lees meer
projectoproep
Culturele samenwerking met de Franse Gemeenschap
deadline 02.04.2024

Werk je in de culturele sector en wil je graag een project realiseren samen met een partner uit de Franse Gemeenschap? Aarzel dan niet en dien je projectvoorstel uiterlijk op 2 april 2024 in.

lees meer

Instagram   Facebook   LinkedIn X
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
info@vai.be
T +32 (0)3 242 89 70
logo vlaanderen
Structurele partners
DE SINGEL Reynaers B2 B liggend pos rgb grey Febelcem Gyproc z w Bulo Stone 2018 Wienerberger Forster klein r Niko ill 85 Zwart No Baseline COSENTINO LOGO BLACK 02
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Vlaams Architectuurinstituut. Doorsturen naar geïnteresseerden is toegestaan. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u eerder opgaf dat u op de hoogte wenste te blijven van de initiatieven van het Vlaams Architectuurinstituut of omdat een kennis hem naar u doorstuurde. Voor deze nieuwsbrief worden betrouwbare bronnen gebruikt. De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden. Het Vlaams Architectuurinstituut is niet verantwoordelijk voor eventuele weergave van foute informatie. Het VAi behoudt het recht de gemelde informatie al dan niet te publiceren in de nieuwsbrief. Het VAi geeft de beschikbare informatie door, maar claimt geen volledigheid.