hero-image
Herita © Bjorn Snelders
21.04.2024 | Braemhuis, Deurne
Erfgoeddag: CSI Deurne - Het Braemhuis

Op 21 april tijdens Erfgoeddag trekt het Vlaams Architectuurinstituut samen met families naar de architectenwoning van Renaat Braem. We bekijken de woning eens niet door de ogen van deze bekende architect, maar wel door die van zijn echtgenote Elza Severin. Speur als echte detectives in het Braemhuis naar de creatieve sporen van Elza’s rol in de ontwerppraktijk.

Plaatsen zijn beperkt, dus wees er snel bij!

Schrijf je in met je familie (+6j)
© Dieter Daniels
© Dieter Daniels
recap
Gevonden architectuur breed opgepikt
2023-2024

Afgelopen weekend sloot Gevonden architectuur. Experimenten in conservatie haar deuren. De tentoonstelling en het boek vormden de aanleiding voor heel wat gerelateerde activiteiten, publicaties, ontmoetingen en gesprekken. Met meer dan 7000 bezoekers en zo’n 50 persartikels blikt het VAi terug op een geslaagd project.

Nieuws: het gelijknamige boek Gevonden architectuur was in een mum van tijd uitverkocht. Daarom werkt het VAi aan een herdruk.

lees meer
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
Panelgesprek
Carbon Heritage
16.04.2024 | 12 Star Gallery, Londen

In het kader van de tentoonstelling As Found organiseert het VAi op 16 april een panelgesprek in de 12 Star Gallery in Londen. Dennis Pohl (directeur VAi) gaat in gesprek met Hülya Ertas (co-curator As Found-tentoonstelling), Peter St John (Caruso St John Architects) en Johan Anrys (51N4E) over herbestemming van bestaande gebouwen in België en het Verenigd Koninkrijk, met een specifieke focus op de milieu-impact van architectuur.

lees meer
rondetafelgesprek
Sectormoment Architectuurcultuur
26.03.2024 | DE SINGEL, ANTWERPEN

Op 26 maart verzamelen we in DE SINGEL om een stand van zaken op te maken van de brede architectuursector. Waar staan we momenteel? Wat zijn de sterktes en zwaktes van het veld? En waar willen we naartoe? Na een keynote van architect-filosoof Doina Petrescu (University of Sheffield) vragen we jouw input over acht actuele thema’s, waaronder 'de rol van architectuur in het innovatiebeleid' en 'auteurschap en representatie'.

Bekijk het programma en schrijf je in
workshop & lezingenreeks
Femininity and Design at Work
15 & 22.03.2024 | online

Naar aanleiding van Women’s History Month (maart 2024) organiseren designhistorici Leah Armstrong en Julia Secklehner een gratis onlinelezingreeks op 15 en 22 maart. De focus ligt op de betekenis van de term vrouwelijkheid in relatie tot de geschiedenis van de ontwerppraktijk. Designhistorica en freelance curator Katarina Serulus geeft een onlinepresentatie op 22 maart over de aanpak van het Wiki Women Design-project van het Vlaams Architectuurinstituut.

lees meer
Publicatie
Themanummer Vrouwen en Design in België
out now

Het project Wiki Women Design Project (2020 >...) maakt vrouwelijke ontwerpers en hun invloed op het Belgische designlandschap zichtbaar. Op vraag van redacteuren Katarina Serulus, Javier Gimeno-Martinez en Marjan Sterckx werd een deel van het onderzoek uitgewerkt tot wetenschappelijke bijdragen voor het nieuwe themanummer van het Tijdschrift voor Interieurgeschiedenis en Design.

lees meer
Lezing
Werk maken van kwalitatief speelgroen voor leefbare dorpskernen
26.03.2024 | Atelier Bouwmeester

Het project Groene Speeldorpen ondersteunt lokale overheden bij het ontwikkelen van een visie rond groene speelruimte. Op 26 maart presenteren BOS+, Endeavour en Kind & Samenleving de resultaten van hun samenwerking in het kader van Bouwmeester Label 031.

lees meer
Onderwijs
Ontdek het nieuwe postgraduaat Erfgoed en samenleving
academiejaar 2024-2025

Over verleden, heden en toekomst van erfgoed wordt met de regelmaat van de klok onderhandeld. Wie de pen vasthoudt bepaalt vaak het verhaal. De UGent richt daarom vanaf het academiejaar 2024-2025 de nieuwe postgraduaatsopleiding Erfgoed en samenleving in. Aan de hand van een interdisciplinaire wisselwerking tussen theorie en praktijk, rijkt de opleiding deelnemers handvatten aan om innovatief en meerstemming aan de slag te gaan met erfgoed in een superdiverse samenleving.

lees meer

Instagram   Facebook   LinkedIn X
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
info@vai.be
T +32 (0)3 242 89 70
logo vlaanderen
Structurele partners
DE SINGEL Reynaers B2 B liggend pos rgb grey Febelcem Gyproc z w Bulo Stone 2018 Wienerberger Forster klein r Niko ill 85 Zwart No Baseline COSENTINO LOGO BLACK 02
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Vlaams Architectuurinstituut. Doorsturen naar geïnteresseerden is toegestaan. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u eerder opgaf dat u op de hoogte wenste te blijven van de initiatieven van het Vlaams Architectuurinstituut of omdat een kennis hem naar u doorstuurde. Voor deze nieuwsbrief worden betrouwbare bronnen gebruikt. De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden. Het Vlaams Architectuurinstituut is niet verantwoordelijk voor eventuele weergave van foute informatie. Het VAi behoudt het recht de gemelde informatie al dan niet te publiceren in de nieuwsbrief. Het VAi geeft de beschikbare informatie door, maar claimt geen volledigheid.