Over verleden, heden en toekomst van erfgoed wordt met de regelmaat van de klok onderhandeld. Wie de pen vasthoudt bepaalt vaak het verhaal. De UGent richt daarom vanaf het academiejaar 2024-2025 de nieuwe postgraduaatsopleiding Erfgoed en samenleving in. Aan de hand van een interdisciplinaire wisselwerking tussen theorie en praktijk, rijkt de opleiding deelnemers handvatten aan om innovatief en meerstemming aan de slag te gaan met erfgoed in een superdiverse samenleving.
Erfgoed beroert de gemoederen en verhit het publieke debat. Standbeelden tuimelen van sokkels en monumenten worden gretig beklad. Museummedewerkers nemen depots steeds vaker en steeds scherper onder de loep; op zoek naar twijfelachtige of voorheen onrechtmatig verworven stukken.
De postgraduaatsopleiding Erfgoed en samenleving bereidt deelnemers voor om aan de slag te gaan met de vele uitdagingen waar de erfgoedsector in de superdiverse samenleving van vandaag voor staat. De vorming is interdisciplinair en innovatief, en zet via theorie en praktijk in op drie bijzonder actuele pijlers: Erfgoed in de digitale wereld, Erfgoed en publiek, en Erfgoed en politiek.
Erfgoed en samenleving is een postgraduaatsopleiding van één academiejaar en bestaat uit 45 ECTS. De opleiding bestaat uit drie pijlers:
Er is ook een stage verbonden aan de opleiding.
Het postgraduaat kan opgenomen worden tijdens één academiejaar, of kan gespreid worden over twee academiejaren. Het is niet mogelijk om een individueel programma samen te stellen en afzonderlijke modules op te nemen. Per jaar worden vijftien studenten toegelaten. U kunt zich aanmelden tussen 1 april en 15 juli.
Het postgraduaat is een initiatief van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Deze opleiding kwam tot stand in nauw overleg met de erfgoedsector, en met de Faculteiten Politieke en Sociale Wetenschappen, Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, en Recht en Criminaliteit van de UGent. Bijzondere dank gaat uit naar het Instituut voor Publieksgeschiedenis van de UGent en de UA.
Hier vindt u de algemene introductiepagina van de opleiding (met vanaf 1 april ook de aanmeldingslink).
De concrete opleidingsonderdelen vindt u via deze link.