beleid

Wivina Demeester geeft fakkel door aan Inge Vervotte als voorzitter Vlaams Architectuurinstituut

Wivina Demeester legt haar mandaat neer als voorzitter van de raad van bestuur van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi). Vanaf 17 maart neemt Inge Vervotte haar taken over. Sinds de oprichting van het VAi in 2001 behartigt Demeester de belangen van het instituut. Ze speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van een architectuurcultuur in Vlaanderen en Brussel. Als minister in de Vlaamse regering richtte ze de Vlaamse Bouwmeester op, waarmee ze de architectuurcultuur in Vlaanderen grondig hertekende. Vandaag is ze nog steeds een vurige verdediger van het bouwmeesterschap en van een kwalitatief gebouwde omgeving.

"Als directeur leerde ik Wivina kennen als een professionele bestuurder die daadkracht combineert met een sterk sociaal en ethisch kompas. Ik heb ontzettend veel van haar geleerd."
‐ Sofie De Caigny, directeur Vlaams Architectuurinstituut

Wivina Demeester over het bouwmeesterschap

"20 jaar geleden keek het beleid naar architectuur als een discipline die praktische problemen oplost. Om een kwaliteitssprong te maken was er nood aan iemand uit het beleid met een culturele interesse voor architectuur. Wivina was toen die witte merel."
‐ Erik Wieërs, Vlaams Bouwmeester
"Waar is in hemelsnaam de volgende Wivina Demeester?! En waar was de vorige?"
‐ Peter Swinnen, voormalig Vlaams Bouwmeester en projectarchitect Huis aan't Laar (Monnikenheide)
"De afgelopen twee decennia speelde Wivina Demeester een sleutelrol voor de architectuur in Vlaanderen. Ze spande zich in voor een betere leefomgeving vanuit de overtuiging dat goede architectuur impact heeft op het welzijn van mensen."
‐ Sofie De Caigny, directeur Vlaams Architectuurinstituut
"Ik hoop samen met het sterke team van het VAi, architectuur uit Vlaanderen en Brussel nog meer met elkaar en met onze samenleving te verbinden."
‐ Inge Vervotte, voorzitter raad van bestuur Vlaams Architectuurinstituut (vanaf 17.03.2022)
Gepubliceerd op 17 maart 2022