Alexander D'Hooghe aangesteld als intendant 'Overkapping Antwerpse Ring'

Architect en stedenbouwkundige Alexander D'Hooghe is door de Vlaamse regering benoemd tot intendant voor de overkapping van de Antwerpse Ring. D'Hooghe krijgt twee jaar de tijd om een plan te ontwikkelen. Daarin toont hij zich alvast bijzonder ambitieus: "Ik ga voor een volledige overkapping van de Ring", zegt hij in Gazet van Antwerpen. 

De Vlaamse regering koos met Alexander D'Hooghe zeker niet voor de minste. Hij leidde al projecten in verschillende werelddelen en werkt nu voor het befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston. D'Hooghe wordt bijgestaan door een team van experts met internationale ervaring. Tot dat team behoort onder andere voormalig Vlaams bouwmeester Marcel Smet. Ook de Nederlander Henk Ovink, een voormalige adviseur van Barack Obama en nu in dienst van de VN, maakt deel uit van het team, net als Louis Prompers, die procesmanager is voor de ondertunneling van de A2 in Maastricht. 

Dat de druk op de ketel zit is duidelijk. Twee jaar is dan ook een zeer korte periode voor een project van die omvang. Maar D'Hooghe is met de Ring niet aan zijn proefstuk toe. In New York realiseerde hij mee het project 'Rebuild by Design', waarbij de stad een facelift kreeg na de doortocht van orkaan Sandy. In New York werd niet enkel beroep gedaan op experts, ook de bevolking had wat in de pap te brokken. Ook voor Antwerpen denkt D'Hooghe aan een scenario waarin co-creatie centraal staat: "In een eerste fase wil ik samen met alle belanghebbende groeperingen zoeken naar gedeelde waarden. Daarna zetten we een hogedrukketel in werking om de markt te bevragen."

(bron: Gazet van Antwerpen)

Architect: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners