Objekt Architecten, Showroom ark38, Aalst © Yann Deschepper (Ypsilon Business Photography)
Copyright
OBJEKT ARCHITECTEN, HANS STERCK - AALST

Showroom Ark38

Langs de oevers van de Dender in Aalst is het industrieel verleden nog steeds tastbaar. De stad dankt haar identiteit aan de harde labeur van de textielnijverheid die deze kades inpalmde. De designwinkel Ark38 huist in een voormalige weverij. Objekt Architecten doorbreekt de binnenruimte met een aantal grote bewegingen, maar het pakhuis getuigt nog steeds van haar geschiedenis.

Drie bewegingen

Waar de passant vroeger nietsvermoedend aan een blinde baksteengevel voorbijging, prikkelen de grote ramen nu haar nieuwsgierigheid. Binnen doorklieft een cilindervormig betonplatform de midden- en zijbeuk. Zo ontstaat een wandeling doorheen de ruimte en een hal, met steeds wisselende ervaringen.

Onderaan creëert het platform een gevoel van intimiteit, er bovenop voel je de grootsheid van het pand. In de rechterzijbeuk doorkruist een rechthoekig mezzanine het pand. In een derde volume huist de logistiek. De drie bewegingen brengen dynamiek in het gebouw en vormen een achtergronddecor voor de designobjecten van Ark38.

Omkaderd door details

De grootsheid van de structurele bewegingen contrasteren met de verfijnde details in de afwerking. De architecten spelen met textuur en materiaal. De houten bekisting geeft warmte aan het beton. Ruw afgewerkte betonvloeren met een gladde omranding tekenen de contouren van de middenbeuk en omlijnen de gevels. Waar betonelementen samenkomen, benadrukken nauwkeurig geplaatste naden hun expressieve kracht.

De nieuwe openingen in de gevel verbinden het originele pakhuis met het geheel. Aan de buitenzijde lijken de betonnen boogramen te versmelten met de authentieke gevelversiering. Binnen brengen ze niet alleen licht maar omkaderen ze ook het zicht op de Dender. De donkere omlijsting benadrukt een panorama dat vaak onderbelicht blijft.

De ark meert aan bij zijn thuishaven, de Dender als ankerpunt van haar industrieel verleden.

- Fauve Van De Velde

Dit project werd opengesteld tijdens de Dag van de Architectuur 2023.

Project details

OPDRACHTGEVER:

Sterck NV

LOCATIE:

Pierre Corneliskaai 38

9300 Aalst

België

DATUM VOLTOOID:

2022

PERMALINK:

More buildings from the same category: