De typologie van woontorens wint sinds enkele jaren opnieuw aan belang. Door woningen te stapelen, komt er meer open ruimte vrij. De keerzijde? Je zit dichter op elkaar. De hechte bewoners van de Riverside Tower nemen in het woondebat een voorbeeldfunctie op. Ze tonen hoe je als diverse gemeenschap kan samenleven op één plek.
Het verticale dorp
De Riverside Tower van Léon Stynen en Paul De Meyer is sinds de jaren 1970 een fenomeen aan de skyline van Antwerpen. Als een van de eerste hoogbouwblokken bouwt de toren mee aan het moderne imago van de stad. Zijn modernisme kenmerkt zich door de invloed van grote architecten zoals Le Corbusier. Let op de overvloedig overdekte inkom, pijlers die het gebouw dragen en de daktuin die als een verborgen oase net te onderscheiden valt vanop het grondniveau. Stynen en De Meyer stellen met de Riverside Tower een nieuwe woonvorm voor: het verticale dorp.
Gevelde duplex
De strak geritmeerde gevel wordt verstoord ter hoogte van de 13de en 14de verdieping. Hier bevinden zich duplex appartementen waarvan eentje recent onder handen is genomen door Studio Okami. Alles wat structureel overbodig was, gooiden ze uit het raam. Daardoor komt het ruwe skelet opnieuw aan de oppervlakte. De geometrie van de gevel loopt door tot binnen waarbij de balken een strak lijnenspel vormen. Het appartement blijft naakt achter in zijn overweldigend grijze beton. De perzik vloer en de formidabele blauwe trap van Stiel Atelier zorgen voor kleur. De keuken en badkamer staan als kunstobjecten naast de collectie van de bewoners, uitdagend puur.
- Charlotte De Pesseroey
Bram Van Cauter & Doris Vanistendael
Esmoreitlaan 3
2500 Antwerpen
België
2022