Eagles of Architecture, Human link, Berchem © Eagles of Architecture
Copyright
EAGLES OF ARCHITECTURE - BERCHEM

Human Link

In het hart van Berchem transformeert BOLD Architecten een snoepfabriek uit 1919 tot een dynamische mix van wonen en werken. Ze leveren het geheel casco op, waarna verschillende architecten de interieurafwerking onder handen nemen. Eagles of Architecture neemt het interieur onder handen van de psychologenpraktijk The Human Link op het gelijkvloers achteraan.

Stedelijk toch huiselijk

Binnenin organiseren de architecten de overgang van stedelijke ruimte naar een huiselijke spreekruimte. De psychologenpraktijk is opgedeeld in twee zones. Een ‘stedelijk plein’ met een balie en wachtruimte vormt het hart van het publieke deel. Daaromheen liggen de spreekkamers en vergaderzalen met een meer huiselijk karakter. Verborgen tussen de spreekkamers bevindt zich de doorgang naar het gedeelte voor intern gebruik. In het interne deel draaien de architecten het concept om. Hier omsluit een stedelijke rondgang de verschillende bureauruimtes, vergaderzalen en de keuken.

Deurmat als voordeur

De materialisatie van het project weerspiegelt de overgang tussen het stedelijk en huiselijk karakter. Eagles of Architecture werkt het plein af met stedelijke materialen zoals baksteen en keramische tegels. De spreekruimtes hebben een natuurkleurig houten afwerking en een huiselijk karakter. Om die overgang te benadrukken, liggen de keramische tegels voor de deur van de spreekruimtes gedraaid alsof ze een deurmat vormen. Ze markeren de voordeur van de spreekruimtes. Verder laten de architecten de functionele elementen bewust zichtbaar en ontwerpen ze hen zorgvuldig als deel van de architectuur. Let bijvoorbeeld op de akoestische panelen aan de bovenzijde van de spreekruimtes, of de ventilatiekanalen die het centrale plein doorkruisen.

The Human Link toont dat herbestemming geen historische kopie hoeft te zijn. Eerder dan aansluiting te zoeken bij de bestaande context, voegen de architecten een sterke nieuwe identiteit toe. Betreed dit rariteitenkabinet van alledaagse elementen en ontdek de vele gradaties tussen stedelijk en huiselijk, van stad tot spreekkamer.

- Robbe Pacquée

Dit project werd opengesteld tijdens de Dag van de Architectuur 2023.

Projectdetails

OPDRACHTGEVER:

psychologenpraktijk The Human Link

LOCATIE:

Eikelstraat 66

2600 Berchem

België

DATUM VOLTOOID:
PERMALINK:

Meer gebouwen