Tentoonstelling

Expo / Henry van de Velde – Passie, functie, schoonheid

Expo / Henry van de Velde – Passie, functie, schoonheid

Een chronologisch overzicht van het leven en het werk van deze veelzijdige kunstenaar aan de hand van een nooit eerder gezien ensemble kunstwerken en vele documenten zoals foto’s en brieven.

Henry Van de Velde was een enorm veelzijdig kunstenaar en deze tentoonstelling die leven en werk van de in Antwerpen geboren schilder, vormgever, (interieur)architect en ontwerper op chronologische wijze behandelt, doet die veelzijdigheid alle eer aan. Als stichter van de La Cambre hogeschool en inspirator van de Bauhausbeweging, slaagde Van de Velde er als weinig anderen in om het functionele aan het degelijke en het elegante te koppelen. Wat zijn architectuur betreft zijn het Kröller-Müller Museum in Otterlo in Nederland en de Boekentoren in Gent daar de getuigen van.

Van de Velde heeft in vier huizen gewoond die hijzelf had ontworpen: Bloemenwerf (Ukkel, 1895), Hohe Pappeln (Weimar, 1907), De Tent (Wassenaar, 1920-21) en La Nouvelle Maison (Tervuren, 1927-28). Van elk van deze huizen wordt de maquette getoond. Deze schaalmodellen zijn de uitgangspunten om zijn architectonische oeuvre toe te lichten. Dat gebeurt aan de hand van originele plannen en foto’s.

Op 3 april was een gesprek met curator Werner Adriaenssens op Babel (Klara) te horen.

Praktisch

  • DATUM:

    van 13/09/13 tot 12/01/14 di, woe, do, vrij, za, zo van 10:00 tot 17:00 (ma gesloten)

  • LOCATIE:

    Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis - Jubelparkmuseum (KMKG)

  • WEBSITE:
  • ORGANISATIE:

    Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis - Jubelparkmuseum (KMKG)