Erfgoed

Gedenkplaat voor Henry van de Velde in La Cambre

Gedenkplaat voor Henry van de Velde in La Cambre
Copyright

Op vrijdag 21 februari 2014 werd in de abdij van La Cambre in de school ENSAV La Cambre een gedenkplaat onthuld, als afsluiter van het Henry van de Velde-jaar in 2013. Deze gedenksteen kwam er op initiatief van de gemeente Elsene.

Het Hoger Instituut voor Sierkunsten van Ter Kameren ontstond in 1926 op initiatief van minister Camille Huysmans en kreeg Henry van de Velde als eerste directeur. Het 'Belgische Bauhaus' zoals de school soms genoemd werd, vormde generaties moderne architecten en kunstenaars. Voor zijn eerste lerarencorps nodigde Van de Velde onder anderen Jean-Jules Eggericx, Raphaël Verwilghen, Huib Hoste, Louis Van der Swaelmen, Antoine Pompe en Albert Van huffel uit.

Na Van de Velde en Herman Teirlinck was Léon Stynen directeur in de jaren 1950. In de jaren 1980 splitste de architectuurafdeling van de school af tot La Cambre-architecture (vandaag onderdeel van de architectuurfaculteit van de ULB), terwijl de visuele kunsten verder onderwezen werden in ENSAV La Cambre. Deze laatste bleef ook gehuisvest in de oorspronkelijke locatie, de abdij van Ter Kameren in Elsene.

De school bewaart archief van Henry van de Velde. Dit archiefbestand, waarvan de tekeningen met betrekking tot meubelontwerpen recent werden gerestaureerd en tentoongesteld, en is als 'trésor' erkend door de Franstalige gemeenschap.

Over het Henry van de Velde-jaar in 2013, zie de pagina's van het Project Henry van de Velde op de website van het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven.