Architectuur

XX Models. Young Belgian Architecture - Belgische deelname aan architectuurbiënnale van Shenzhen

XX Models. Young Belgian Architecture - Belgische deelname aan architectuurbiënnale van Shenzhen
Copyright

De tentoonstelling 'XX Models. Young Belgian Architecture' reist naar de Bi-City Biennale of Urbanism\Architecture 2013 (UABB) in Shenzhen. De tentoonstelling presenteert twintig schaalmodellen van publieke of collectieve projecten die opkomende Belgische architectenbureaus in de afgelopen tien jaar hebben ontworpen. Elk van deze architecten werd tussen 2008 en 2012 door A+ Architecture in Belgium / Bozar Architecture uitgenodigd om hun project tijdens een conferentie in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel toe te lichten. Vervolgens werd de bijbehorende maquette een jaar lang tentoongesteld in dit prachtige gebouw van Victor Horta.

De projecten bevinden zich in hoofdzaak in België, een van de dichtst bevolkte en meest verstedelijkte gebieden van Europa. In deze verstedelijkte context vervangen politieke, culturele, sociale en taalkundige grenzen de steeds vager wordende stedelijke grenzen. Het resultaat vormt - bij uitstek in België - een complexe arena van gedeelde ruimtes en landschappen. Door de publieke of gemeenschapsdimensie treedt elk van deze projecten op zijn eigen manier in dialoog met deze specifieke stedelijke omstandigheden.

De tentoonstelling onderzoekt eveneens het concept van het schaalmodel als op zichzelf staand architecturaal project. Bij elke maquette vindt de bezoeker een interview met de architecten, over het gebouw zelf en de voorstelling ervan. Behalve politieke, administratieve of sociale vragen, beantwoordt architectuur immers ook vragen op het vlak van vorm, ruimte, dimensies, schaal, materialen, ontwerpmethoden en uiteraard visuele voorstelling.

Deelneemende bureaus : Bureau Vers plus de bien-être (V+), Julien De Smedt Architects, 360 architecten, architecten de vylder vinck taillieu, Dierendonckblancke architecten, noA architecten, AgwA, Bulk architecten, Office Kersten Geers David Van Severen, Matador, HUB, Urban Platform Architects, B612 Associates, URA, Planners, Puls Architecten, Geert De Groote Architecten, A229, Bureau d’architecture Ledroit-Pierret-Polet, NU architectuuratelier

De cocuratoren van de tentoonstelling zijn Iwan Strauven en Marie-Cécile Guyaux.

Coproductie: Bozar Architecture | A+ Architecture in Belgium

Voor de integratie van XX Models in het Belgian Spirit-project werd een samenwerking opgezet tussen Bozar/A+ en Belgische overheidsinstanties.

Initiatief: FIT | Agence Wallonne à l’Exportation et aux Investissements étrangers - AWEX | BI&E

In bijlage vindt u het persbericht met meer info.