hero-image >
vooruitblik najaar 2023
Een Indian Summer vol architectuur

Na regen komt zonneschijn. Tijdens de kwakkelzomer werkte het team van het Vlaams Architectuurinstituut naarstig aan zijn najaarsprogramma. Op 5 september beginnen we er aan! Bereid je voor op heel wat boeiende ontmoetingen en ontdekkingen.

Een voorsmaakje...

Festival van de architectuur 2023: Een speelveld, Vlaams Architectuurinstituut in DE SINGEL, Antwerpen (Beeld: Teuntje Fleur)
evenement
Festival van de architectuur 2023
05.09.2023 - 10.09.2023

Kunnen we een volgebouwd Vlaanderen nog veranderen? Het Vlaams Architectuurinstituut en DE SINGEL trekken op onderzoek tijdens de meest speelse editie van het Festival van de architectuur. Ontdek aanstormend talent in het Jonge Makers Festival, lap voor één keer alle regels aan je laars tijdens de Familiedag of val binnen bij architecten en bewoners op de Dag van de architectuur.

ontdek het programma
lezing
Anne Lacaton
05.09.2023 | 20:00u | de singel

Niemand minder dan Pritzker Prize-winnaar Anne Lacaton geeft de kick-off van het nieuwe seizoen. Haar architectenbureau Lacaton & Vassal illustreert als geen ander de experimentele omgang met bestaande gebouwen. Ze is daarom perfect gecast om de tentoonstelling Gevonden architectuur en het Festival van de architectuur 2023 te openen.

***bijna uitverkocht***

tickets & info
rondleiding
Rotor over Marcel Raymaekers, pionier in circulaire architectuur
09.09.2023 | de singel

Curatoren Arne Vande Capelle en Stijn Colon van Rotor maken je tijdens het Festival van de architectuur wegwijs in de tentoonstelling die ze maakten over Marcel Raymaekers. Ontdek het werk van deze excentrieke ontwerper en verzamelaar van oude bouwmaterialen. Laat je verrassen door de ongelimiteerde mogelijkheden van circulair bouwen.

tickets & info
meet & greet
Aan tafel!
09.09.2023 | binnentuin de singel

In de tentoonstellingsreeks Tafelzetting namen de afgelopen twee jaar zes jonge ontwerpbureaus positie in op het voorplein van DE SINGEL. We verzamelen alle ontwerpers voor een reuzepicknick in de binnentuin van DE SINGEL en gaan het gesprek aan. Wat zou jij doen met dit speelveld? Vertel het ons tijdens een heerlijke maaltijd!

tickets & info
NoAarchitecten, Het Steen, Antwerpen (beeld: Kim Zwarts)
tentoonstelling
Gevonden architectuur. Experimenten in conservatie
vanaf 06.09.2023 | de singel

Wat zijn de maatschappelijke troeven van een bouwsector die zich toespitst op het transformeren van bestaande gebouwen? In Gevonden architectuur toont het Vlaams Architectuurinstituut aan de hand van experimentele nationale en internationale voorbeelden het enorme potentieel van een volgebouwde regio als Vlaanderen.

lees meer
Marcel Raymaekers en Jos Witters, Woning Kelchtermans, Heusden, 1970 © Anja Hellebaut en Anthony De Meyere
Tentoonstelling
Marcel Raymaekers, pionier in circulaire architectuur
vanaf 06.09.2023 | de singel

Hoe kijken hedendaagse ontwerpers naar bouwpraktijken uit het verleden? Voor de zesde editie van de tentoonstellingsreeks Unfolding the Archives neemt Rotor je mee in de wereld van de excentrieke ontwerper Marcel Raymaekers (°1933).

lees meer
Tentoonstelling
BWMSTR Label 028 Stedelijke natuur
vanaf 14.11.2023 | de singel

Ontwerpbureaus 1010, Fallow en Grue kijken naar het verleden, het heden en de toekomst van de natuur in de architectuurproductie. Ze tonen hoe Léon Stynen en Paul De Meyer, de architecten van DE SINGEL, naar het gebouw keken in relatie tot het landschap. Hoe verovert de natuur vandaag haar plekje in en rond het gebouw? Welke relaties tussen kunstmatig en natuurlijk leven mogen we in de toekomst verwachten?

lees meer
save the date
VAi Onderzoeksdag
15.11.2023 | de singel

Op woensdag 15 november 2023 organiseert het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) vanuit zijn collectie en kenniscentrum voor de eerste keer een onderzoeksdag op kunstencampus DE SINGEL in Antwerpen. Hiermee willen we de uitwisseling tussen de eigen werking en het onderzoeksveld versterken. We presenteren trending topics, onderzoeksmethodieken en onze gloednieuwe VAi Archiefhub.

lees meer
update
Meer dan 300 inzendingen voor volgende Architectuurboek
Architectuurboek Vlaanderen N°16

Als reactie op de call for projects ontvingen we iets meer dan 300 projecten die meedingen voor een plekje in het volgende Architectuurboek Vlaanderen. De komende weken bekijkt de redactieraad de inzendingen in detail. Tegen eind september stelt de redactieraad een longlist samen, in het najaar volgen de plaatsbezoeken. Het Architectuurboek Vlaanderen N°16 wordt verwacht in oktober 2024.

lees meer

Instagram   Facebook   LinkedIn Twitter
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
info@vai.be
T +32 (0)3 242 89 70
logo vlaanderen
Structurele partners
DE SINGEL Reynaers B2 B liggend pos rgb grey Febelcem Gyproc z w Bulo Stone 2018 Wienerberger Logo share grijs
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Vlaams Architectuurinstituut. Doorsturen naar geïnteresseerden is toegestaan. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u eerder opgaf dat u op de hoogte wenste te blijven van de initiatieven van het Vlaams Architectuurinstituut of omdat een kennis hem naar u doorstuurde. Voor deze nieuwsbrief worden betrouwbare bronnen gebruikt. De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden. Het Vlaams Architectuurinstituut is niet verantwoordelijk voor eventuele weergave van foute informatie. Het VAi behoudt het recht de gemelde informatie al dan niet te publiceren in de nieuwsbrief. Het VAi geeft de beschikbare informatie door, maar claimt geen volledigheid.